Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той

...
Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той
Коментари Харесай

Борисов: Защо се хвърляме на най-скъпия изтребител?

Отнасям се с огромно почитание към Румен Радев, само че той към този момент не е началник на Военновъздушни сили, а президент на всички българи. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов след откриването на офиса на Европейската капиталова банка (ЕИБ) в София, представен от „ Фокус “.

„ Казва, че желая да проваля или сме подвластни на лобисти, а аз не съм. За 1 месец едно служебно държавно управление направи договорка за най-малко 3 милиарда 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни. Дали сме на Народното събрание да ревизира дали това са единствените два изтребителя. Няма някой, който да каже, че един F-16 да речем или други самолети да не са също участници в този конкурс. Не са втора употреба, тъй като има и нови. Като са по-скъпи има едни „ Скорпион “ пък за 20 млн. евро. Защо не вземем тях? Защо внезапно се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато вършим публични поръчки, какви взимаме? Шкоди, Фолксвагени “, разяснява Борисов.

По думите му Чехия и Унгария не са платили като нас 1,3 милиарда за американски централи, 1,2 милиарда за „ Белене “ единствено предходната година. „ Ако не ги бяхме платили с тези 3 милиарда, щяхме да купим самолетите. Ще вземем самолети, само че моряците желаят и кораби. Когато пристигна първото държавно управление на власт, купихме „ Спартан “, платихме „ Пантер “, „ Кугър “. Даже два еърбъса платихме държавни. От къде да вземем повече? Искам да ги купим през днешния ден и ще опоскаме целия фискален запас, единствено че това се следи от тези, които чакаме да ни поканят в чакалнята на еврозоната. В същото време Европейска комисия създава цялостен проект, по който може да бъде финансирана защитата. Ние бързаме незабавно да платим тези 3 милиарда “, добави министър председателят.

Той акцентира, че тези „ Грипен “-и са без въоръженията. „ Веднъж купувахме едни „ Спартан “-и без нищо, едни „ Кугър “-и без въоръжения. Мога да хвана бас, че „ Грипен “ са без въоръжение. На въпрос какъв брой време ще отнеме връщането на процедурата по желание на аероплан на равнище " предложения ", министър председателят отговори: „ Не се занимавам с предложения. Не съм лобист и не мога да кажа, че за 1 месец мога да направя сходно нещо. Който може, го направи “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР