Отминаващата година ще остане една от най-разтърсващите в историята на

...
Отминаващата година ще остане една от най-разтърсващите в историята на
Коментари Харесай

2022-ра, която разтърси британското кралско семейство

Отминаващата година ще остане една от най-разтърсващите в историята на английското кралско семейство със гибелта на кралица Елизабет II, месеци откакто тя отпразнува рекордното си седмо десетилетие като монарх. 2023 година обаче може да се окаже съвсем толкоз значима, написа Reuters.

През февруари Елизабет - която счупи съвсем всички върхове за монарх в династия, датираща 1000 години обратно до норманското настъпление в Англия - означи 70 години на трона. В началото на лятото имаше четири дни национални празненства. Тогава обаче към този момент имаше признаци, че здравето на 96-годишната жена се утежнява. Публичните й изяви станаха редки и тя се появи единствено на няколко от събитията, свързани с платинения й празник.

На 8 септември, единствено два дни откакто беше снимана да назначава своя 15-ти министър-председател, единственият монарх, който множеството британци са познавали - и който огромна част от останалия свят също смяташе за " кралицата " - умря в шотландския си дом. Причината за гибелта е напреднала възраст, се споделя в формалното известие.
Защо е всичко това е значимо?
В актуалния свят Елизабет беше несравнима - водач, който се е срещал с съвсем всяка огромна международна фигура след Втората международна война и чието дългоденствие като глава на огромна страна е надминато единствено от френския крал Луи XIV, умрял през 1715 година Но Елизабет стана кралица на 25 години, до момента в който той става официално крал (под регентство) в детска възраст и действително ръководи като монарх 18 години по-късно.

Това беше краят на една епоха освен за нейната нация, само че и за фамилията й. Нейният наследник автоматизирано стана крал Чарлз III, а в сходство с едно от последните стремежи на Елизабет, втората му брачна половинка Камила стана кралица консорт.

Едно от първите дейности на новия монарх, 41-ият след Уилям Завоевателя, беше да даде на най-големия си наследник и правоприемник Уилям и брачната половинка му Кейт,  титлите принц и принцеса на Уелс - роля, която преди този момент се изпълняваше от починалата принцеса Даяна.

Успехът на Елизабет II беше, че насочи монархията към модерния свят, преодолявайки многото рецесии, които сполетяха нейното семейство. Над институцията обаче надвисват тъмни облаци.
Какво значи това за 2023 година?
Братът на Чарлз, принц Андрю, остава " личност нон грата " след обвинявания в Съединени американски щати за полово принуждение, а има и въпроси, в това число полицейско следствие, по отношение на изказвания за пари в брой, дадени на благотворителни организации на Чарлз в подмяна на почести. Най-вреден от всичко е разривът с по-малкия наследник на Чарлз - принц Хари и брачната половинка му Меган, които в този момент живеят в Калифорния и насочат рецензии към кралското семейство.

На 10 януари излиза Spare - автобиографична книга на Хари, в която той споделя историята си със " сурова непоколебима почтеност ", съгласно издателя. Интервюто на Хари и Меган с водещата на американско токшоу Опра Уинфри през март 2021 година раздруса институцията и кралското семейство ще чака с паника да види дали в книгата има още изобличителни разкрития.

Основното събитие за годината ще бъде коронацията на крал Чарлз - тържествено и религиозно събитие, извършено от архиепископа на Кентърбъри, духовния лидер на Англиканската общественост. То ще включва зрелища и обичаи, датиращи от епохи, и ще бъде едвам втората коронация, която ще се излъчва по малкия екран след тази на майка му през 1953 година На фона на рецесията с разноските за живот във Англия обаче церемонията ще бъде по-скромна.

74-годишният Чарлз ще бъде коронясан за крал освен на Англия, само че и на 14 други страни от Общността на нациите, в това число Австралия, Канада и Нова Зеландия. Но доста от тези в Карибите като Ямайка, Антигуа и Барбуда и Бахамските острови показаха, че желаят да се откажат от монарха като държавен глава.

Независимо дали 2023 година ще бъде доминирана от неговата коронация или от вътрешносемейни разправии, тя евентуално ще зададе тона за ръководството на Чарлз.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЕлизабет II крал Чарлз III кралско семейство кралица Елизабет Втора Англия ПоследниНай-четениЛичности 48 2022-ра, която раздруса английското кралско семейство Лукс 1916 „ Бункер на милиардерите “: Островът, където живеят редица звезди Политика 252 Кои са целите на шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз? Пазари 604 Руската рубла нараства по отношение на еврото, $ и юана Накратко 6314 Вечерни вести: Депутатите удължиха бюджета; Русия стопира петрола за Европа Индустрии 5098 Какво следва за имотния пазар в България през 2023 година Компании 4646 TSMC оглежда локация за цех в Европа Компании 4601 Tesla спря работата в най-важния си цех Всички новиниОще от ЛичностиВиж всичкиКралят на първокласните артикули, който построи фешън империя за милиарди Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР