Отлагането на Брекзит с шест месеца изправи британския премиера Тереза

...
Отлагането на Брекзит с шест месеца изправи британския премиера Тереза
Коментари Харесай

Брекзит е отложен, но ще се стигне ли до консенсус в Лондон

Отлагането на Брекзит с шест месеца изправи английския премиера Тереза Мей против нейната Консервативна партия, написа френският в. "Фигаро ", отбелязвайки, че и след решението за удължение на периода към момента не се вижда никакво решение на патовата обстановка.

Давайки още шест месеца и половина на Англия, останалите 27 страни от Европейски Съюз сътвориха опция за безконечен политически спор за Брекзит. Яростните евроскептици желаят оставката на Тереза Мей, която продължава да се държи. Проевропейски настроените желаят нов референдум, а лейбъристите желаят да договорят митнически съюз. В същото време идната дата за овакантяване се счита задоволително далечна, с цел да понижи напрежението. Опасенията от овакантяване без договорка към този момент не съществуват, отбелязва "Фигаро ".

Няма обаче особени очаквания, че Англия ще успее да ратифицира контрактуваното с Брюксел съглашение за овакантяване на Европейски Съюз преди изборите за Европейски парламент другия месец. Ако това не се случи, британците ще би трябвало да гласоподават за евродепутати.

Според доста консерватори тази комедия продължава прекомерно дълго. "Натискът върху премиера ще продължи да се ускорява ", съобщи някогашният министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис. Очакваното от торите проваляне на локалните избори на 2 май и на европейските избори може да послужи за предлог за премахване на Тереза Мей.

Три години след референдума английските гласоподаватели ще имат право да изразят още веднъж мнението си. Новата партия за Брекзит, основана от Найджъл Фараж, ще изиска от тях освен да поддържат безусловна разлъка с Европейски Съюз, а и да стартират политическа гражданска война във Англия, написа самият Фараж в публикация във в. "Дейли телеграф ". Той акцентира, че никой последовател на Брекзит не е желал да взе участие в европейските избори на 23 май, само че нещастието води до нови благоприятни условия. Наложените избори идващия месец ще дадат на британците късмет да трансформират неработещата си политическа система, счита евроскептичният политик. Според него думата "Брекзит " към този момент значи освен овакантяване на Европейски Съюз, само че и отразява по-общия конфликт сред народа и политиците. Трябва да се постави завършек на двупартийната политическа система и гласоподавателите имат късмет да създадат това в този момент, приканва Фараж.

След оповестяването на новото удължение на периода за Брекзит, доста английски компании желаят да знаят по кое време ще се постави завършек на несигурността, написа в. "Ню Йорк таймс ". Отлагането забавя упования стопански потрес, само че все пак доста предприятия приканиха политиците да не стигат до същото състояние след шест месеца. Въпреки несигурността английската стопанска система означи растеж от 0,3 на 100 за трите месеца от декември до февруари, демонстрират данни на Националния статистически институт.

Част от тази икономическа активност обаче може да е била резултат от трескавите подготвителни дейности за напускането на Европейски Съюз и е допустимо Брекзит да докара до още по-голямо закъснение на растежа, предизвестяват икономисти. За доста от по-големите предприятия напускането на Европейски Съюз все едно към този момент се е случило. Банките сътвориха клонове в чужбина, с цел да обслужват европейските си клиенти. Автомобилни компании се отхвърлиха от проекти за произвеждане на коли във Англия. Тези, които могат да си разрешат да се приготвят за Брекзит без съглашение, ще продължат да го вършат, заяви Конфедерацията на английската промишленост, която съставлява към 190 000 предприятия.

Много компании, изключително дребните, нямаха свободни средства или личен състав да се приготвят за евентуална внезапна смяна в изискванията за активността си и просто се надяваха, че пагубният Брекзит без съглашение няма да се състои. Сега, когато най-лошият сюжет е отсрочен, огромни и дребни предприятия не престават да молят Народното събрание да им даде изясненост, преди стопанската система да се забави.

"Ако нямаме политически консенсус, едно бъдещо удължение единствено основава още повече неустановеност, която тласка дребните компании към обезсърчение ", се споделя в изказване на Федерацията на дребните предприятия. Около 60 на 100 от заетите в частния бранш във Англия работят в дребни и междинни предприятия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР