Откриха радиосигнал в далечна галактика. Учени са открили радиосигнал от

...
Откриха радиосигнал в далечна галактика. Учени са открили радиосигнал от
Коментари Харесай

Откриха радиосигнал в далечна галактика

Откриха радиосигнал в далечна вселена. Учени са разкрили радиосигнал от атомен водород в доста далечна вселена. Смята се, че галактиката, от която произлиза сигналът, е от вселена с алено пренасяне z=1,29. Поради голямото разстояние до галактиката, линията на лъчение се е изместила до 48 cm от предстоящата 21 cm.

Това изобретение е феноменално, защото се счита, че галактиката, от която произлиза, е съществувала, когато Вселената е била единствено на 4,9 милиарда години – което прави източника на рекордния радиосигнал на 8,8 милиарда години.

Откриването е осъществено с помощта на това, че учените са употребявали гравитационна леща, с цел да открият и проследят сигнала назад до галактиката източник. Увеличението на лещата е 30 пъти, изясняват учените, което разрешава на групата да види през огромното алено отместване на Вселената. Освен това екипът забелязал, че масата на атомния водород в галактиката е два пъти по-висока от звездната ѝ маса.

Тези открития са оповестени в Monthly Notices of the Royal Astronomy Society и демонстрират, че като цяло е допустимо да се следи атомният газ в галактиките на огромни дистанции. Това би могло да отвори и нови порти за проучване на галактическата еволюция на неутралния газ с излизащи и идни нискочестотни радиотелескопи в бъдеще.

Астрономите, участващи в проучването, работят с Университета Макгил в Канада, както и с Института по просвета (IISc) в Бенгалуру. Екипът е употребявал данни от Гигантския радиотелескоп за премерване на талази (GMRT) в Пуна.

Пожар избухна във фабрика в Чепеларе, изтеглиха хора

БГНЕС

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР