Откриха най–стария слънчев часовник в света. Древен слънчев часовник още

...
Откриха най–стария слънчев часовник в света. Древен слънчев часовник още
Коментари Харесай

Най-старият слънчев часовник в света е български!

Откриха най–стария безоблачен часовник в света. Древен безоблачен часовник още от времето на прототраките беше открит инцидентно в региона на община Минерални бани, хасковска област.

Докато оглеждат подобаващи местоположения за снимане на документален филм екип, управителен от известната психоложка и бележит кино режисьор Мая Вапцарова прави смайващото изобретение.

Следвайки Коридора сред слънцето и златото племенницата на именития български стихотворец обхожда целия регион на Крумовград, Джебел и Ивайловград. И по този начин стига до Източните Родопи, където се натъква на смайващата находка.

 Слънцето

Далеч от нормалните туристически пътеки, на труднодостъпно място, екипът на доктор Вапцарова открива скален улей, явно изсечен от човешка ръка и отвор тъкмо в средата на улея. Пазен от голям брой змии, пътя към улея минава през седем стъпала, точно издълбани в скалата.

Водена от митове и предания за заровено злато родената в Банско тв-режисьорка открива в региона на Орловите скали и Черната канара нещо по-ценно от благородния метал – неповторим безоблачен часовник.

Предварителните оценки на експертите по астрономия и археология дефинират приблизителната възраст на артефакта на 5-10 хиляди години.

 Египетски часовници

Уникалната находка изумява учените с невероятната си функционалност и точност. Изработения от незнайни антични майстори часовник е в положение да мери освен часа, с акуратност до секунда, само че може да извършва и функционалността на календар.

Поставената в отвора в средата на улея пръчка, основава сянка. Точно на всеки астрономически час тази сянка попада върху всяко от седемте разнообразни стъпала.

Ако изчисленията на българските учени се окажат правилни слънчевият часовник в хасковска област ще бъде най-стария безоблачен часовник в целия свят.

Откритието на Мая Вапцарова ще засенчи откритието на учените от Университета в Базел, което те направиха преди няколко месеца по време на разкопки в Долината на царете.

Тогава при разкопки археолозите се натъкнаха на античен египетски безоблачен часовник. Той представлявал елементарен плосък варовиков камък, върху който е изрисуван полукръг с черна багра.

Този полукръг е разграничен на навръх 12 секции от по 15 градуса, за всеки час слънчева светлина. Откритието е направено в регион, населяван през първото хилядолетие преди новата епоха.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР