Открай време Индия бива спрягана за новия Китай“ заради икономическия

...
Открай време Индия бива спрягана за новия Китай“ заради икономическия
Коментари Харесай

Наистина ли Индия е новият Китай?

Открай време Индия бива спрягана за „ новия Китай “ поради икономическия си напредък през последните години, което накара мнозина да спекулират дали страната няма да е идната „ фабрика на света “. Нововъзникващата суперсила обаче марширува в собствен темп и може да „ се радва на няколко години с доста висок напредък “, пишат от Riedel Research Group.

„ Аз съм доста, доста оптимистично надъхан към Индия– тя прави всички верни неща и има доста огромен късмет да надмине упованията през идващите шест до 24 месеца “, разяснява Дейвид Ридъл, основен изпълнителен шеф на компанията за финансови изследвания и разбори, пред CNBC.

„ Определено избирам Индия пред Китай “, споделя той. По думите му това катурване в мнението за двете е удивително на фона на обстоятелството, че исторически видяно Пекин управлява доста по-голяма и добре представяща се стопанска система.

Ридъл отбелязва, че Индия е „ доста друга страна “ от това, което Китай е през днешния ден или е бил в миналото. Според него ръководената от Нерандра Моди страна сполучливо маневрира в клопката на растежа на междинните приходи благодарение на редица принадлежности в своя боеприпас, като да вземем за пример монетизацията и цифровизацията на стопанската система си, както и смяна в данъчната конструкция.

Капанът на междинните приходи е обстановка на икономическо развиване, при която растящите стопански системи стагнират на нивото на междинните приходи и не са в положение да преминат в редиците на страните с високи приходи.

„ Мисля, че има късмет да се радва на няколко години с доста висок напредък и мисля, че това би трябвало да търсят вложителите “, сподели Ридъл.

Според прогнозите на S&P Global и Morgan Stanley от декември предходната година Индия ще изпревари Япония и Германия и ще се трансформира в третата по величина стопанска система в света до края на десетилетието. Някои от водещите ѝ стопански браншове са аутсорсингът и финансите.

Брутният вътрешен артикул на Индия се повишава устойчиво през последните две десетилетия, а прогнозите за бъдещето ѝ наподобяват още по-добри. За тази година се чака Брутният вътрешен продукт да доближи към 3,736 трилиона $. Премиерът Нарендра Моди разгласи цел до 2047 година страната да се трансформира в развита стопанска система.

„ Това в действителност е десетилетието и експанзията на индийските финансови услуги “, съобщи Маниш Чохани, шеф на Enam Holdings. „ Целият бизнес с взаимни фондове, банковият бизнес в частния бранш... те в действителност имат десетилетие на напредък пред себе си. “

По-слаби вероятности за Китай

От друга страна, траекторията на растежа на Китай може да не е толкоз розова, колкото преди. През идващите пет години страната няма да бъде толкоз мощна, колкото бе през последните пет, предвижда Ридъл. Той се базира на насрещни ветрове като високата безработица измежду младежите в градовете и възходящия брой брънки във веригите на доставки.

През май младежката безработица в Китай се увеличи до рекордно високите 20,8% за хората на възраст от 16 до 24 години.

В същото време популацията на Китай застарява, за разлика от това на Индия – което се подмладява и това е част от факторите за важен стопански прогрес. Според Организация на обединените нации в средата на 2023 година междинната възраст в Индия ще бъде към 28 години, до момента в който в Китай – 39 години. Увеличаването на каузи на младите е основен демографски дял.

Напоследък в Китай бяха регистрирани и редица по-слаби от предстоящото стопански данни, които сочат, че темпото на напредък понижава. Фабричната интензивност в страната през юни означи следващото си стесняване, а непроизводствената бе най-слабата, откогато Пекин изостави строгата си политика на „ нулев Коронавирус “ в края на предходната година.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР