Открай време има спор, дали ако направиш добро трябва да

...
Открай време има спор, дали ако направиш добро трябва да
Коментари Харесай

Да се хвалиш, че помагаш, без да помогнеш или как общината прецака наемателите |

Открай време има спор, дали в случай че направиш положително би трябвало да се хвалиш. Но да се хвалиш, когато в действителност си ощетил хората, тъй като не си си приключил работа, го могат единствено политиците.

Миналата седмица Столичната община одобри четвъртия пакет ограничения за подкрепяне на потърпевшите от ковида. И естествено се похвали по какъв начин оказва помощ.

Всъщност пакетът е по този начин изработен, че на никого да не помогне, а общината да си резервира парите, да не е луда да ги дава на хората.

Гласуваният предходната седмица пакет е четвъртият подред, който има за цел да подкрепи намателите на общински парцели, главно магазини, в случай че имат спад в оборота. Ако спадът е сред 20 и 50% се опрощават 20% от наема. Ако спадът е над 50%, се опрощава половината от наема.

Предишните 3 пакета са направени обикновено и са изпълнили задачата си. В тях за се гледа дали оборотът ти по време на епидемията е понижен доста спрямо преди нея.

Извънредната епидемиологична конюнктура беше оповестена на 13 март 2020 година В първия пакет се гледа дали има спад от оборотите за март, април и май 2020 година по отношение на март, април и май 2019 година Същото е и при втория и третия пакет, до момента в който се стигне до януари 2021 година, когато изтича третия пакет.

Само че през февруари, март, април и май 2021 година, когато върлува следващата вълна от ковида и магазините имат спад на оборота, общината не се сеща да пусне четвъртия пакет. Сеща се чак в този момент през юни. Но не го задейства за месеците, когато е имало зараза, а чак от лятото, когато към този момент зараза няма.

Така вместо да се гледа дали оборотите на магазините през февруари, март, април и май са спаднали по отношение на същите тези месеци през 2019 година, към този момент ще се гледат оборотите им за юни, юли, септември и октомври.

Засегнати притежатели на магазини, с които OFFNews приказва и които по разбираеми аргументи желаят да останат анонимни, настояват, че в последните няколко седмици нямат спад на оборота. Напротив, най-накрая нещата са потръгнали. Но през зимата ситуацията е било ужасно и съвсем всички те биха имали право на понижен наем.

Общиският съвет обаче прескача сложния зимен интервал, с цел да пусне помощта от лятото, когато никой няма да дава отговор на изискванията, с цел да я получи. 

Общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера схваща парадокса на това и предлага четвъртият пакет да влезе в действие незабавно след третия. Т.е. за съответстващ интервал да се считат оборотите от февруари, март, април и така нататък

Всички общински съветници отвън ГЕРБ поддържат предлагането му - за гласоподават 28, срещу са 24. ГЕРБ обаче вадат прикрит коз от ръкава си. Понеже към този момент четвъртия пакет е гласуван, а в това решение е и интервала, значи нормално болшинство не е задоволително и с цел да се промени интервала са нужни най-малко 30 гласа.

Абсурдът и наглостта на това умозаключение са потресаващи. Общината не си е свършила работата в точния момент и е забавила пакета компенсации с 5 месеца. Понеже общината не си е свършила работата, никой или съвсем никой няма да употребява компенсациите. Но 28-те съветника, които се пробват да си свършат работа, видите ли, трябвало да гласоподават срещу пакета компенсации, с цел да се промени несъответстващия интервал.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР