Отколешната мечта на столичното кметство да свали от врата си

...
Отколешната мечта на столичното кметство да свали от врата си
Коментари Харесай

Общината търси сериозен инвеститор за „Топлофикация София“

Отколешната фантазия на столичното кметство да смъкна от врата си примката, наречена "Топлофикация-София ", придобива към момента е с неразбираеми контури, само че въпреки всичко се виждат някакви първи очертания на решение. На мениджмънта на общинското сдружение е било предоставено до края на март идната година да предложи на Столичния общински съвет, формула за публично-частното партньорство. Ще се търси вложител, който да вложи най-малко 500 млн.лева.

За да може да се случи това, на столичното топлофикационно сдружение ще му бъде позволено да наеме интернационален съветник, който да ревизира, да проучва, да редактира или да добави към този момент направените юридически и финансов разбор и софтуерен одит. Трите документа са прегледани от работна група, в която вземат участие съветници от всички групи в Столичния общински съвет и на днешното си съвещание локалният парламент даде зелена светлина да бъде зает подобен съветник.

Това е следващ опит

да се откри решение по какъв начин затъналата в задължения компания да изплати отговорностите си.

Не бива да се не помни, че макар многочислените смени на началниците в сдружението в последните години, мъчно може да бъде видян резултат от напъните им. Цифрите демонстрират, че към края на предходната година „ дупката “ във финансовите индикатори на сдружението е над 800 млн. лв.. Само дългът към "Българския енергиен холдинг " е 549 млн. лева, образуван от неизплатения, само че доставен от "Булгаргаз " газ за потребностите на топлофикационното сдружение.

Все отново началниците на „ Топлофикация София “ съумяха да получат мощна поддръжка от страната, като подписаха съглашение за разсрочено заплащане, което планува на този стадий да се погасяват единствено лихвите.

За специалистите на Топлофикация от дълго време е ясно, че компанията се нуждае от съществено възобновяване. Пред „ Банкеръ “ един от тях изясни, че за разлика от другите топлофикационни сдружения, при софийското съотношението сред производството на топлинна и електрическа сила е близо 5 към 1 в интерес на топлинната сила. А с цел да работи по-ефективно сдружението, това съответствие би трябвало да се промени изрично в интерес на електрическата сила. За да стане това обаче, е належащо въвеждането на нови по-ефективни мощности, които употребяват по-малко природен газ, а в това време създават ток. По този метод доста ще се намялят харчовете за закупуването на въглеродните емесии, цената на които драстино скочи в последната една година.

Повече от налага се

да бъдат построени нови ко генерационни мощности, посредством които да се създава топлинна сила, която да послужи за произвеждане на електричество. То пък може да бъде продавано на преференциални цени. Тогава сметката може и да излезе, считат специалисти.

От отчета на работната група по тематиката излиза наяве, че към този момент е решено да се създадат когенерации в Топлоелектрическа централа "София ", в Топлоелектрическа централа "Изток " и в отоплителните централи "Земляне " и "Люлин ". Изчислено е, че за това са нужни 257.42 млн. евро. Новите съоръжения би трябвало да са с обща мощ 289.5 мегавата за електроенергийната част. Идеята е по този метод да се усилят приходите на "Топлофикация-София ", защото токът от комбинирано произвеждане се продава на по-високи цени. Според изчисленията, приложени в отчета, спомагателните доходи от тези мощности ще са към 47 млн. евро на година. Отделно са нужни над 97 млн. евро за рационализация на съществуващите централи на "Топлофикация ", с цел да се изпълнят еконормите за азотните оксиди.

"Топлофикация - София " има над 420 хиляди клиенти и дава отопление и топла вода на 1 млн. души. Тя е най-големият консуматор на природен газ в страната. Столичното парно сега има две когенерации - в Топлоелектрическа централа "София " и в Топлоелектрическа централа "София-изток ". Приходите от продажбата на ток за предходната година са към 115 млн. лв.. Тези от топлинна сила са 317 млн. лв..

Трябва да бъде направена нова когенерация на площадката на Топлоелектрическа централа "София ", която ще създава ток и парно от гориво от боклуци (т.нар. RDF). Тя се финансира главно с евросредства и със заем, който Столичната община взе за съфинансирането на плана. Очаква се тази мощ да размени част от съществуващите в "Топлофикация-София " и по този начин потреблението на газ за производството да бъде понижено. От това сдружението би трябвало да спести пари, защото ще получава безплатно горивото от отпадък, създавано в завода за боклуци край София.

Председателят на комисията по инженерна инфраструктура към общинския съвет Валя Чилова, изясни че въпреки в отчета да не се показва

под каква форма ще е възможното бъдещо партньорство

с частен вложител, сигурно не става дума нито за приватизация, нито за отдаване на концесия.

Общинските съветници категорично са показали, че при създаването на разновидностите би трябвало ясно да се дефинира, че общината ще резервира собствеността си в сдружението.

Обсъжданите благоприятни условия са ръководството на сдружението да бъде обещано на частна компания против ангажимент да направи посочените вложения - от най-малко половин милиард лв.. Общинските съветници са определили този значителен предел за бъдеща инвестиция, като се надяват по този начин да привлекат интернационална компания с опит в енергийния бранш. А може би - и да охладят мераците на някои локални играчи, които от дълго време точат нокти, с цел да отчупят това съществено парче от общинската баница.

Дали, обаче ще им се получи - това решение ще вземе идващият общински съвет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР