Откакто неочаквано победи Хилари Клинтън на президентските избори на 8

...
Откакто неочаквано победи Хилари Клинтън на президентските избори на 8
Коментари Харесай

Какво постигна Тръмп в икономиката на САЩ за 12 месеца в Белия дом

Откакто ненадейно победи Хилари Клинтън на президентските избори на 8 ноември 2016 година, Доналд Тръмп не пропуща мотив да се похвали за достиженията си в стопанската система на Съединени американски щати.

Как обаче наподобява в действителност икономическото показване на Щатите през първите 12 месеца на ерата на Тръмп?

И до каква степен това фактически се дължи точно на него?

Фондовият пазар

Фондовият пазар на Съединени американски щати е една от гордостите на Тръмп. Миналия месец даже станахме очевидци на изказванието, че оживлението на пазарите след нанасянето му в Белия дом е било толкоз значително, че това е съкратило огромна част от американския народен дълг.
Това изказване няма смисъл.
Истина е, че от 8 ноември предходната година на борсата се вижда позитивна наклонност.
За този интервал показателят S&P на 100-те водещи американски компании е отбелязал растеж от към 22%. Това се равнява на нарастване на цената на акциите с към 4 трилиона $. Идеята обаче това нарастване да се приписва на Тръмп е много съмнителна.
Европейските фондови тържища също имат мощно показване след изборите в Съединени американски щати, което отразява по-силните стопански вероятности.
Създаване на работни места
Тръмп твърди също, че е дал подтик на трудовия пазар посредством апелите за прекъсване и превръщане на наклонността за делокализиране на работните места в чужбина. В формалната статистика обаче няма солидни доказателства за такова събитие.
Откакто завоюва вота, американската стопанска система основава приблизително по 167 000 нови места месечно, а равнището на безработицата падна до едвам 4.1%.
Данните са позитивни, въпреки да остават под междинните за интервала след 2010 година, когато Съединени американски щати излязоха от криза - 185 000 нови работни места месечно.
Както при фондовите пазари, противоречиво е до каква степен Тръмп има принос в тази наклонност предвид на това, че встъпи в служба едвам през януари и среща компликации в реализирането на концепциите в икономическата политика.
Много от новите работни места в автомобилния бранш и вложенията от последната година бяха към този момент планувани преди Тръмп да завоюва изборите.
Ръст на Брутният вътрешен продукт
По време на предизборната акция Доналд Тръмп и неговият екип дадоха обещание да върнат икономическият напредък на Съединени американски щати до равнищата от 4% от Брутният вътрешен продукт годишно.
Устойчив растеж в такива размери стопанската система на Съединени американски щати не е записала от 90-те години на предишния век.
За последните три четиримесечия на 2017 година Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се е увеличавал със приблизително 2.5%, което е добър индикатор, само че към момента надалеч от набелязаните цели.
Освен това, неуспехът на Тръмп в реализирането на главните обещания за икономическата политика от предизборната си акция, главно за намаляване на налозите и увеличение на разноските за инфраструктура, растежът на Брутният вътрешен продукт в реалност е завещание от мандата на Барак Обама.
Търговията
Като претендент президент Тръмп роптаеше против комерсиалния недостиг, потвърждавайки, че големите му размери излагат на показ загубите за американците, наложени поради неизгодни търговски покупко-продажби.
Той даде обещание, че ще вкара ред, като анулира и предоговори тези покупко-продажби. И фактически предприе някои ограничения в тази тенденция. Тръмп поведе борба против Канада поради вноса на дървен материал.
В същото време Търговският департамент на Съединени американски щати наложи наказателни такси върху вноса на някои бомбардировачи, част от които създавани в Северна Ирландия.
И въпреки всичко Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА), което покрива и Мексико, още е в действие.
Тръмп по този начин и не разгласи Китай за валутен манипулатор, каквото по време на президентската си акция даде обещание да стори. А комерсиалният недостиг на Съединени американски щати през второто тримесечие на тази година в действителност се е нараснал до 123 милиарда $.
Икономисти предизвестяват, че в случай че Тръмп въпреки всичко успее да прокара в Конгреса обещаното от него редуциране на налозите върху приходите и корпоративните налози, това евентуално ще усили недостига още повече.
The Independent
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР