Откакто честотата на заразата с коронавирус започна да нараства в

...
Откакто честотата на заразата с коронавирус започна да нараства в
Коментари Харесай

Европейското бъдеще - с дъх на революция, белязана от неориентираност

Откакто честотата на болестта с ковид стартира да нараства в някои европейски страни, капацитетът за цивилен безредици и политически земетресения се усили, защото търпението се изчерпва.
В последните два дни сръбската столица Белград е очевидец на жестоки конфликти - хиляди протестиращи, вбесени от повторното налагане на някои ограничения за блокиране, влязоха в яростни борби с полицейските елементи, искайки оставката на ръководещите и то безусловно два дни откакто тези ръководещи се върнаха на власт, публично с над 60% поддръжка. А държавните управления по целия европейски континент са изправени пред пробуждащи се за борби жители по личните им улици.
Сърбия мина от едно от най-строгите заключвания в Европа до съвсем цялостно отваряне на страната при започване на май, само че скокът в доказаните случаи провокира наново въвеждане на комендантски час през уикенда. Сръбският президент Александър Вучич назова обстановката с вируса в Белград " тревожна " и " сериозна ", като лечебните заведения в града наближават запълване на потенциала си. В безредиците в Белград и крайнодесни, и крайнолеви протестиращи се биха с полицията.
Още преди пандемията, Европа беше в хватка на възходящ цивилен яд, а множеството партии бяха разтърсени от популистки безредици, които трансформираха политиката на континента. Но пандемията направи мнозина на континента още по-гневни, подтикна към митинги, в допълнение поляризира политиката и докара до продължително политическо и обществено напрежение.
" В ранните стадии на рецесията политиката спря и публичното мнение се изгуби зад дейностите на националните държавни управления. Гражданите бяха изпратени във вътрешно заточение в личните си домове, доста от тях бяха парализирани от боязън и неустановеност ", отбелязва отчет на Европейския съвет за външни връзки предишния месец.
Но с хора на ръба на нервна рецесия, възходяща безработица и стопански компликации, настроението в някои огромни градове се утежнява.
Лондон, Париж, Брюксел и Щутгарт - всички бяха знак на вълнения през последните седмици. Безброй неща провокираха хората - от битка за расова правдивост до яд от рестриктивните мерки поради болестта. Някои от тях бяха провокирани от всеобща гняв и изтощение без изразени политически претенции. В Щутгарт предишния месец стотици започнаха протести и разграбиха магазини, откакто полицията арестува обвинен наркотрафикант. В Лондон напъните на полицията за ограничение на незаконните съседски празненства доведоха до конфликти.
И настроението евентуално ще се утежни, опасяват се някои наблюдаващи. Предвижда се икономическите компликации в Европа да са по-големи, в сравнение с се очакваше преди. Европейската комисия предизвести, че Европейски Съюз ще изпадне в по-дълбока криза тази година и ще отнеме повече време, с цел да се възвърне от коронавирусната рецесия, в сравнение с се очакваше по-рано. А новата прогноза даже не включва допустима втора вълна от инфекции, които биха провокирали спомагателни ограничения за блокиране и ще доведат до още по-големи стопански разтърсвания. Според разнообразни оценки, са вероятни стопански стимулирани дълготрайни антиправителствени митинги в цяла Европа, в случай че икономическото възобновяване е постепенно и неравномерно.
Миналия месец Институтът за стопанска система и мир, световен мозъчен концерн, който разгласява годишен световен показател за мир, предизвести, че Европа евентуално ще стане очевидец на възходящи цивилен безредици поради въздействието на ковид.
" В Европа се чака повишаване на политическата неустойчивост, а протестите и всеобщите стачки ще се усилят ", означават откривателите на института. " Вероятно е икономическото влияние на COVID-19 да усили напрежението посредством увеличение на безработицата, разширение на неравенството и утежняване на изискванията на труд - създавайки отчуждение от политическата система и увеличение на гражданските безредици ", съобщи Стив Килелеа, създател на института.
Други анализатори предизвестяват за вероятността от задълбочаваща се поляризация заради ковид.
" Вече откритият спор сред по-националистическата и протекционистка десница и по-социалистическите и " прогресивни " леви наподобява евентуално ще се изостри ", писа неотдавна основният анализатор на Financial Times Мартин Уолф.
Всичко това способства за увеличение на политическия риск на целия континент. " Компаниите, институциите и семействата са принудени да действат в политическа атмосфера, която става все по-трудна и по-трудна за преодоляване ", съгласно откриватели от " Стратфор ".
Още: " Прескочихме със засилка границата от 200 случая на COVID-19 за ден, в Съединени американски щати има съвсем 62 000 за ден "
Автор: Джейми Детмер за " Гласът на Америка " ; Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР