Отделни изблици на насилие тази седмица, включително застрелването на трима

...
Отделни изблици на насилие тази седмица, включително застрелването на трима
Коментари Харесай

Повишаване на комуналното насилие в Индия преди срещата на Г-20

Отделни прояви на принуждение тази седмица, в това число застрелването на трима мюсюлмани от служител на реда във трен, разкриха дълбоките комунални пукнатини в Индия седмици преди посрещането на водачите на Групата на 20-те (Г-20) в столицата.


В северния щат Хараяна избухна принуждение, откакто дясна хиндуистка организация организира религиозна върволица в доминирания от мюсюлмани район Нух.

Сблъсъците се разпространиха в няколко квартала на финансовия и софтуерен център Гургаон, където живеят над 1,5 млн. души и стотици международни компании, до момента в който разярените тълпи се насочваха най-вече към парцели, благосъстоятелност на мюсюлмани, като подпалваха здания и разбиваха магазини и заведения за хранене.

Властите оповестиха, че минимум шестима души са починали, в това число двама полицейски чиновници и свещеник, който се е намирал в подпалена джамия. Арестувани са повече от 110 души.

Областният консултант на Гургаон прикани жителите да останат по домовете си и подреди затварянето на някои частни образователни заведения и държавни институции.

Докато насилието се разгръщаше, на към 1300 км южно в Махаращра във трен, пътуващ за Мумбай, друго смъртоносно нахлуване сподели дълбочината на религиозното разделяне в страната.

Полицай откри огън в движещ се трен, убивайки четирима души, в това число старши служител на реда и трима мюсюлмански пасажери, съгласно локални известия и някои членове на фамилията, предава Си Ен Ен.

В появилия се видеозапис на следствията, който бързо се популяризира, се вижда по какъв начин служителят на реда стои над безжизнено тяло с пушка в ръка, а ужасените пасажери се скупчват в края на вагона.

Офицерът поглежда към тялото, по-късно преглежда вагона, преди да каже: " Ако желаете да гласувате, в случай че желаете да живеете в Хиндустан (Индия), тогава има единствено (Нарендра) Моди и Йоги (Адитянат). "

Позовавайки се на водача на страната и на хиндуисткия духовник, трансформирал се в основен министър на най-многолюдния индийски щат, той наподобява се застъпва за техните известни, само че надълбоко разделящи политики.

Една от жертвите, Асгар Али, е бил продавач на гривни на път за нова работа в Мумбай, когато е осъществено съдбовното нахлуване, съобщи братовчед му Мохамед пред CNN, като добави, че Али оставя брачна половинка и четири деца.

" Не сме чували доста от управляващите ", прибавя той. " Но аз имам вяра, че това се е случило, тъй като сме мюсюлмани. "

Полицията е арестувала офицера, а претекстът към момента не е открит, оповестиха управляващите. Опозиционни политици и деятели обаче нарекоха нападението " закононарушение от ненавист ", ориентирано против мюсюлманското малцинство в Индия.

Образът на Индия, който Моди и неговата партия " Бхаратия Джаната " (БДП) желаят да основат, е облик на уверена, витална и съвременна суперсила - и той ще бъде демонстриран в Индия, когато водачите на Г-20 се срещнат в Ню Делхи идващия месец.


Според анализатори обаче тези подиуми на принуждение акцентират една неприятна действителност, защото хиндуистките националистически политики на БДП набират скорост в най-голямата народна власт в света след близо десетилетие ръководство на Моди.

В сряда стотици членове на хиндуистката екстремистка дясна формация " Баджранг Дал " излязоха по улиците на няколко града, в това число Делхи, като горяха чучела и скандираха лозунги против мюсюлманите в символ на митинг против това, което те нарекоха " ислямски джихад и тероризъм ".

Асим Али, политически откривател, основан в Ню Делхи, който няма роднинска връзка с Асгар Али, съобщи, че формалното безмълвие във връзка с нападенията и реториката на религиозна основа е окуражаващо за радикалните групировки и че тези набези са станали " по-дръзки ", откогато БДП пристигна на власт преди близо десетилетие.

" Когато не се подхващат дейности против тези детайли, посланието, което се изпраща, е, че това е обикновено ". " Ако държавното управление приказва (срещу това), това би помогнало. "

През последните два месеца в североизточния щат Манипур бушува етническо принуждение - тематика, която не получи съвсем никакъв обществен коментар от страна на Моди.

Али се притеснява, че напрежението на религиозна основа може единствено да се изостри през идната година, когато Индия се насочва към яростна битка на изборите, на които Моди се стреми към трети мандат, а опозицията основава коалиция, с цел да го в профил.

Последните прояви на комунално принуждение се случват на фона на по-широкото повишаване на закононарушенията от ненавист против малцинствени групи.

Проучване на икономиста Дипанкар Басу отбелязва 786% нарастване на закононарушенията от ненавист против всички малцинства сред 2014 и 2018 година, след изборната победа на БДП.

БДП обаче декларира, че не дискриминира малцинствата и " третира всички свои жители равноправно ".

Но изследването на Басу демонстрира - а и новинарските репортажи показват - че главната част от тези закононарушения от ненавист са ориентирани към мюсюлманите. Активистите показват голям брой скорошни произшествия, които съгласно тях способстват за внезапното комунално разделяне в Индия.

Миналия месец основният министър на щата Асам от БДП Химанта Бисва Сарма упрекна мюсюлманите за внезапното повишаване на цените на доматите. Обвинението му пристигна седмици откакто той се нахвърли върху някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама, заявявайки, че индийската полиция би трябвало да се " погрижи " за многото " Хюсеин Обама " в страната, визирайки мюсюлманите в страната.

Бившият президент на Съединени американски щати Обама не е мохамеданин.

Индия има едно от най-големите мюсюлмански популации в света с почти 170 млн. почитатели, което е към 15 % от 1,4-милиардното ѝ население. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР