Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив” ще отбележи Световния ден на

...
Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив” ще отбележи Световния ден на
Коментари Харесай

17 ноември - Световен ден на недоносените деца

Отделението по Неонатология в „ УМБАЛ-Пловдив” ще означи Световния ден на недоносените деца – 17 ноември.

По самодейност на Фондация „ Нашите недоносени деца " той ще бъде празнуван за 10-та поредна година в България, заяви началникът на отделението - доктор Диана Аргирова. Тя напомни, че задачата на този ден е да увеличи публичната осведоменост по отношение на преждевременното раждане и развъждането на недоносено дете, както и да изрази съпричастност към фамилиите, изгубили децата си заради прибързано раждане. Световната статистика сочи, че продължава наклонността едно на всеки 10 новородени да се ражда прибързано.



По мотив 17 ноември Фондация „ Нашите недоносени деца " започва в отделенията по неонатология акцията “Гласът лекува”. Символичното начало е на Световния ден на недоносените деца, няма последна дата. В писмо до доктор Аргирова се споделя: „ Поради тежката епидемиологична конюнктура в страната e мъчно да сe обезпечи опция за контакт сред родителите и техните деца. Ето за какво се надяваме да се включите в самодейността, чиято концепция е майките и татковците да запишат къси аудио послания до своите бебета, които да изпратят до Вас във Viber или различен, желан от Вас метод, а вие от своя страна да пуснете записите на бебетата, за които са предопределени. “

Д-р Аргирова увери, че екипът на Неонатология в „ УМБАЛ-Пловдив “ поддържа самодейността. Тя означи, че след спада на броя на недоносените бебета през 2020 година тази година още веднъж се вижда известно повишаване. От началото на годината досега през отделението са минали над 150 недоносени деца.

Заради пандемията контактите на родителите с децата им, до момента в който са в неонатологичните отделения, са мощно лимитирани. Въпреки това продължава приемът на родители в особено обзаведена със съдействието на донори и на Фондация „ Нашите недоносени деца " фамилна стая, при строго съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

По време на следващата Ковид вълна по-рядко се практикува и Кенгуру грижата, методът прочут още като „ кожа в кожа “, който оказва помощ на недоносените бебета доста по-бързо да излязат от сериозното положение и да се приберат в дома си, уточни доктор Аргирова. Затова пък се организират онлайн срещи сред бебетата и родителите им с самодейността “Прегръдка в писмо”, почнала през месец май, по случай Световния ден на кенгуру-грижите по самодейност на Фондация „ Нашите недоносени деца “.

Началникът на отделението цитира интернационално изследване, извършено в интервала август-ноември 2020 година от Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI). Според него много тревожни са данните към въздействието на COVID-19 върху организацията на неонатологичните грижи. Един от сериозните проблеми е обвързван със честата разлъка сред родителите и техните новородени: 21% от фамилиите споделят, че никой от двамата не е бил допускан до приетото в болница новородено в интервала на възобновяване му. В България обаче изцяло лишени от достъп до бебетата са били 42%.

Въпреки компликациите в последно време екипът на Неонатологично поделение в „ УМБАЛ-Пловдив” се стреми да обезпечи допустимо най-качествените грижи за децата, с цел да се развиват пълноценно и да се осъществят в обществото, увери доктор Аргирова.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР