Отдавна смятана за една от най-корумпираните страни на света, Украйна

...
Отдавна смятана за една от най-корумпираните страни на света, Украйна
Коментари Харесай

Разкриха кои са най-скъпите жертви на войната в Украйна

Отдавна считана за една от най-корумпираните страни на света, Украйна има няколко десетки предприемачи, които управляват голяма част от благосъстоянието ѝ, както и телевизионни канали, мини, банки, магазини, ферми, недвижими парцели и други, написа изданието „ Политико “.

Един от тях - шоколадовият барон Петро Порошенко - даже беше президент от 2014 до 2019 година
-->
Но съветската инвазия в Украйна им изигра неприятна смешка. Огромните металургични фабрики в Мариупол, благосъстоятелност на Ринат Ахметов, са превърнати в димящи руини, земеделските земи пустеят и са осеяни с мини, фабриките не работят поради спирания на електрозахранването, а износът по море е намалял.

Политическото въздействие на свръхбогатите също е намаляло. 

Още преди войната президентът Володимир Зеленски стартира закон за деолигархизация, целящ да ограничи политическото им въздействие. 

Ето по какъв начин войната с Русия промени финансовото и политическото положение на петима огромни украински предприемачи.

Най-богатият човек в Украйна, Ринат Ахметов, заплаща висока цена за нахлуването на Русия в Украйна.

Гръбнакът на бизнес империята му - металургичният конгломерат " Метинвест " - загуби два от огромните си фабрики в Южна Украйна. Стоманодобивният цех " Азовстал " и заводът за желязо и стомана " Илич " бяха превърнати в купчини парчета от съветските сили по време на нападението над Мариупол.

От началото на войната други негови активи - в това число електроцентрали, банки, ферми, минни и преработвателни предприятия - са развалени или конфискувани от съветските сили.

Според украинското издание на " Форбс " положението на Ахметов се е свило от съвсем 14 милиарда $ през януари до 4,3 милиарда $ през декември, само че той към момента е най-богатият човек в Украйна.

От началото на съветската инвазия Виктор Пинчук интензивно приканва западните страни да усилят военната си поддръжка и подлага на критика някои страни, като Германия, за протакането.

До края на септември олигархът е похарчил повече от 45 млн. $ за поддръжка на украинската войска и цивилни, съгласно неговата благотворителна фондация.

Бизнес империята на олигарха - построена към производителя на тръби и железопътни колела " Интерпайп " - пострада по-малко от бизнеса на други олигарси. 

Според „ Форбс “ благосъстоянието на Пинчук е намаляло от 2,6 милиарда $ на 2 милиарда $.

Преди войната някогашният президент Петро Порошенко се бореше за политическото си оцеляване, откакто беше упрекнат в държавна измяна и подстрекаване към тероризъм. Според държавните обвинители Порошенко сякаш е предпочитал доставки на въглища от следените от бунтовниците региони на Донбас вместо въглища, създадени в Южна Африка. 

Въпреки изказванията му, че е почтен, част от активите и имуществото му бяха запорирани от киевски съд. 

Компаниите на Порошенко са похарчили повече от 46 млн. $ в поддръжка на въоръжените сили, съобщи неговият представител. Той е доставил бронирани коли, закупени в Италия и Англия, пикапи с четири двигателни колела, бронежилетки, каски, гориво и други

Според " Форбс " положението му е намаляло от 1,6 милиарда $ на 700 млн. $.

Игор Коломойски, считан за основен първичен покровител на Зеленски, употребява авторитетните си телевизионни станции, с цел да разпространява известния артист и комедиант по време на президентските избори през 2019 г. 

Основният му финансов актив, „ Приватбанк “, беше иззет от украинските управляващи преди седем години, откакто регулаторните органи откриха бездна от 5 милиарда $ в счетоводните й книги. 

Според информацията от месец юли Зеленски е подхванал стъпки за лишаване на украинското поданство на Коломойски, защото той има и израелски и кипърски паспорт. Олигархът се бори против това решение.

Виктор Медведчук, който преди войната „ струваше “ 620 млн. $, беше най-влиятелният проруски олигарх в Украйна; оповестява се, че съветският президент Владимир Путин е кръстник на щерка му.

„ Топлата му връзка “ с Кремъл се обърна против него.

Преди съветската инвазия Медведчук беше задържан и против него се водеше следствие за възможна държавна измяна по обвинявания в съдействие с Русия за противозаконен рандеман на газ в Черно море, както и за доставки на въглища от следените от бунтовниците територии в региона на Донбас.

След нашествието Медведчук съумя да избяга от домакински арест, само че беше хванат, до момента в който се опитваше да напусне страната, маскиран като боен доброволец.

През септември той беше сменен за украински военнопленници, държани от руснаците. Сегашното му местоположение е незнайно.

На фона на всички тези главоболия Хърватия конфискува суперяхтата му " Роял Романс " на стойност 200 млн. $, която ще бъде продадена на търг, а средствата употребявани за Украйна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР