Отдавна прогнозираната рецесия в еврозоната с голяма вероятност вече е

...
Отдавна прогнозираната рецесия в еврозоната с голяма вероятност вече е
Коментари Харесай

Еврозоната е на ръба не рецесия след спад от 0.1% през третото тримесечие

Отдавна плануваната криза в еврозоната с огромна възможност към този момент е почнала. За интервала от юли до септември стопанската система на валутния блок се е свила с 0.1% по отношение на предходните три месеца, демонстрира експресна оценка на Евростат. Слабата интензивност отразява следствията от продължителния интервал на висока инфлация в Европа, покачващите се лихви и резултатите от войната на Русия в Украйна. Спадът е в внезапен контрастност с, чиято стопанска система въпреки да е изправена пред сходни провокации, се оказа ненадейно устойчива и порасна с 4.9% за същия интервал.

През третото тримесечие брутният вътрешен артикул на Европейския съюз, който включва още 7 страни с изключение на тези в еврозоната, минимално е повишен с 0.1%. На годишна база и двата блока регистрират напредък малко над нулата. Резултатите не съумяха да доближат упованията на икономистите - интервюираните от Reuters анализатори по-рано предвидиха 0% напредък на тримесечна база и 0.2% на годишна в еврозоната.

Спадът, въпреки и най-малък, е първият за валутния съюз от коронавирус рецесията насам, откакто блокът няколко пъти на косъм се размина с криза след началото на войната в Украйна. Трябва да се има поради, че данните са предварителни, и постоянно след това търпят обилни проверки с постъпването на по-пълна информация. Резултатът обаче не е неочакван, защото редица знаци сочеха, че интензивността в промишленото произвеждане и услугите през последните месеци непрекъснато отслабва.
Реклама
Според специалисти резултатът до известна степен се изкривява от огромния спад на Ирландия (1.8%), чиято стопанска система е по-волатилна поради разположените там централи на огромни интернационалните компании. Производственият мотор на европейката стопанска система, Германия, регистрира минимално намаляване от 0.1%. Австрия и Чехия също са измежду страните, които са минус, до момента в който Брутният вътрешен продукт на Франция и Испания леко нараства.

На фона на слабата интензивност инфлацията в еврозоната също пада повече от предстоящото. През октомври тя е 2.9% - най-ниското равнище от близо две години, откакто през септември беше 4.3%. В тази обстановка. Връщането на инфлацията към задачата от 2% обаче ще отнеме повече време - най-малко до 2025 година, съгласно прогнозите на ЕЦБ.
На процедура застоялост
Наличието на две следващи тримесечия, в които Брутният вътрешен продукт понижава, е формалният аршин за криза. Дали еврозоната е в такава обстановка, ще се разбере едвам когато станат ясни и данните за последното тримесечие. А зимните месеци нормално са свързани с повече опасности. Икономистите като цяло считат, че сегашният спад евентуално бележи началото на мека криза в еврозоната, която може да бъде влошена от споровете в Украйна и Газа. Засега внезапен спад не се обрисува, споделя икономистът от ING Бърт Колийн, представен от Reuters.

Независимо дали официално е в криза или не, стопанската система на еврозоната на процедура към този момент малко повече от година съвсем е в застой, като пораства с темпове близки до нула. Тя към момента не съумява да си възвърне инерцията след шоковия растеж на цените на силата след съветската инвазия в Украйна предходната година. Германският индустриален бранш, който беше мощно подвластен от съветския газ, беше тежко обиден и към момента не се е възстановил изцяло. Към провокациите се прибавиха още високата потребителска инфлация, която лимитира потреблението, а след това и растящите лихви, които оскъпяват достъпа на компании и семейства до финансови запаси.
Реклама
Истински доста възобновяване не се задава в близко бъдеще, считат анализатори. Импулсът при започване на четвъртото тримесечие остава извънредно слаб под натиска на затегнатите финансови условия, а еврозоната я чака интервал на застоялост, счита Рори Фенеси, икономист от Oxford Economics. Геополитическата неустановеност и високите лихви ще продължат да тежат на интензивността и през идващите тримесечия, предвиждат специалистите.
Свързани публикации Защо стопанската система на Съединени американски щати е толкоз устойчива 31 октомври 2023, 11:37 Германия готви повече дотации за промишлеността 31 октомври 2023, 09:27 Американската стопанска система набъбна с 4.9% - най-бързо от две години 30 октомври 2023, 06:07 ЕЦБ предстоящо остави главните лихви в еврозоната без смяна 26 октомври 2023, 17:14
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР