Отдавна е известно, че болестта на Алцхаймер се развива много

...
Отдавна е известно, че болестта на Алцхаймер се развива много
Коментари Харесай

По съня ще се ориентирате за риска от алцхаймер


Отдавна е известно, че заболяването на Алцхаймер се развива доста години, даже десетилетия, преди да се изявят ясно различимите признаци. За страдание, здравната просвета към момента не е наясно и с аргументите пораждащи дементивното заболяване, камо ли за лекуването му. Засега знаем, че упадъкът на когнитивната функционалност на мозъка е обвързвана с натрупването на амилоидни плаки в него. Както и неправилно към момента масата свързва заболяването просто с остаряването, а това се отхвърля от медицината.

Един от признаците за алцхаймер е нарушеният темп сън-бодърстване през денонощието. Досега се смяташе, че отклоненията от естествения режим сън-бодърстване при здрави хора усилва риска от дементивното заболяване. Екип учени от Университета на Вашингтон в Сейнт Луйс обаче извежда данни, които могат да извърнат визията за каузалност и следственост

в тази връзка.

При проучването си, в което са включени 189 души на междинна възраст 66 години, учените „ хващат “ такива нарушавания още преди появяването на главните признаци на заболявания и при хора със съхранена памет.

Това съгласно екипа може да помогне на лекарите да разпознават пациентите, при които има риск от заболяването, надалеч по-рано в сравнение с се случва понастоящем.

Не всички доброволци в проучването страдат от бодърствуване, само че сънят на засегнатите

бил фрагментиран. Това значи, че сънят е малоценен поради чести пробуждания през нощта, което пациентите се опитвали

да компенсират поспиване денем, изяснява водещия откривател Ерик Мусиек в сп.

JAMA Neurology.

Нарушенията в циркадния темп на съня могат да показват задействан развой на струпване на амилоидни плаки в мозъка. При предходни проучвания на същия университет се открива, че равнищата на амилоидите при здрави хора се колебае през денонощието. Нивото на амилоида, когато е в норма, всекидневно пада по време на сън. Доказано е и че равнището му пораства при нарушавания на съня или липса на етапа на бездънен сън.

"Това, което установихме с екипа, е, че в доклиничен етап на алцхаймер пациентите страдат от по-чести нарушавания на циркадния темп, имат продължителни интервали на сън денем и на бодърстване през нощта. “ споделя Мусиек.
Свързани публикации.. Болест на Алцхаймер - слабоумието не е просто поради старостта 2 Деменция и болест на Алцхаймер – по кое време? (І част) 2 9 фактора, които отключват Алцхаймер 0

Доброволците, приели присъединяване в проучването, влизат в него като когнитивно здрави. Те минават през позитронно-емисионната томография на мозъка и/или проучване на гръбначномозъчната течност. Условие за включването им е да водят обстоен дневник за особеностите на съня си.

При 139 души не било открито съществуването на амилоидни белтъци от медицинския екип. По-голямата част от тази груп хора де факто нямали проблеми с циркадния темп на съня, въпреки при някои от тях да се следили незначителни циркадни нарушавания поради напреднала възраст, апнея или други аргументи.

При 50 от доброволците обаче се засичат мозъчни промени при томографията или амилоидни белтъци в ликвора. Точно при тези пациенти и „ вътрешният часовник “ на организма бил доста смутен. Дори при изключване на случаите на апнея и други аргументи за накъсан сън, анализът на данните показвал съществуване на нарушавания в цикъла сън-бодърстване.

Според учените към момента е рано да се каже дали нарушеният циркаден темп предизвика развиването на алцхаймер или противоположното, заболяването е отговорна за нарушаванията в съня и бодърстването. Засега само може да се твърди, че нарушаванията на циркадния темп могат да се одобряват за маркер на предклиничен етап на алцхаймер.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР