Отдалечени от Земята неутронни звезди може да се окажат ключ

...
Отдалечени от Земята неутронни звезди може да се окажат ключ
Коментари Харесай

Неутронни звезди може да помогнат за разгадаването на тъмната материя

Отдалечени от Земята неутронни звезди може да се окажат ключ към разгадаването на тъмната материя. Това е изводът от ново изследване на екип теоретични физици, отпред с Бенджамин Сафди от университета " Бъркли ".

Високоенергийните рентгенови излъчвания, предавани от група неутронни звезди, биха могли да бъдат породени от аксиони - хипотетични обикновени частици, които сега са един от най-хубавите " претенденти " за тъмна материя. Учените са открили, че няколко неутронни звезди, известни като " Великолепната седморка ", са един обещаващ метод за тестване за съществуването на тези хипотетични частици.

По принцип неутронните звезди са останки от звезди с висока маса и нормално светят при наблюдения в рентгеновия диапазон, породени от попадане на материал в тях.Тези седем неутронни звезди обаче са източник на непонятен остатък от рентгенови излъчвания. В същото време те не са класифицирани като пулсари, които са въртящи се неутронни звезди, излъчващи радиация на равни шпации. С други думи, в случай че те бяха пулсари, остатъкът от излъчвания би могъл да се изясни.

В своето изследване екипът твърди, че в случай че неутронните звезди са пулсари, следените рентгенови излъчвания ще бъдат заглушени от други сигнали. Вместо това те излъчват остатък от рентгенови сигнали и това озадачава учените.

Ето за какво Сафди показва, че може да има друго пояснение, което не може да бъде обещано посредством съществуващи способи.

" Доста уверени сме, че този остатък съществува и че тук има нещо ново ", разяснява той. " Ако бяхме на 100% сигурни, че това, което виждаме, е нова парченце, откритието би било голямо. Това би било нещо революционно във физиката. "

Възможно е, изяснява специалистът, точно аксионите да предизвикват този остатък от рентгенови излъчвания. Аксионите за първи път са постулирани през 1977 година и доста учени ги считат за тъмна материя.

Смята се, че тъмната материя съставлява 85% от нещата, открити във следената галактика. Изглежда, че тя не взаимодейства с околния материал, с изключение на гравитационно, което прави откриването ѝ извънредно мъчно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР