Инвестират се 900 000 лева за изграждане и оборудване на

...
Инвестират се 900 000 лева за изграждане и оборудване на
Коментари Харесай

Министър Цоков: Инвестират се 900 000 лева в изнесена база за STEM обучение в Югозападна България

Инвестират се 900 000 лв. за създаване и съоръжение на изнесена база за образование към Регионалния STEM център за Югозападна България. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който посети бъдещата изнесена база в център Бачиново към Югозападния университет „ Неофит Рилски ".

Там се планува да се организират образования на възпитаници и учители от цяла Западна България в пет STEM посоки - математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии и естествени науки.

Ректорът на ЮЗУ Николай Марин показа пред министъра дейставащите STEM кабинети в университета и го срещна с проектите за развиване на този вид образование. Той увери, че университетът ще употребява своите обичаи и опит в региона на STEM, за се утвърди като водач в района.

Изнесената база в Бачиново ще е една от трите в страната, които ще бъдат построени към трите районни STEM центъра. Тя ще разполага с леглова база. Има опция в нея да се образоват до 60 учители и възпитаници по едно и също време. Очаква се тя да бъде обзаведена и оборудвана изцяло до края на годината.

Миналия месец беше подписан договорът за основаване на право на градеж и на Националния STEM център на територията на София Тех Парк, като инвестицията е на стойност 28 млн. лв.. В началото на март започва и построяването на STEM кабинети във всички над 2 200 учебни заведения и центрове за специфична просветителна поддръжка в страната.

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР