Отбелязваме празниците на виното и на любовта. На 14 февруари

...
Отбелязваме празниците на виното и на любовта. На 14 февруари
Коментари Харесай

На 14 февруари се почитат Трифон Зарезан и Свети Валентин

Отбелязваме празниците на виното и на любовта. На 14 февруари България уважава Трифон Зарезан – настойника на лозята и виното. А влюбени от целия свят честват Свети Валентин. Романтичната традиция на този ден датира от няколко века и е следвана от милиони, без значение от религията и културата им.

По остарял жанр на 14 февруари у нас се отбелязва празника на виното. Според националната традиция на този ден лозята се зарязва на три места, като при всяко зарязване има наричания за изобилие, благодат и руйно вино. Там, където е отрязана пръчката, се залива с вино. Под лозата се слага и трапеза.

Повод да честват през днешния ден имат и всички влюбени. Свети Валентин е един от старите римокатолически празници, а името му идва от християнски страдалец, живял през 3 век по времето на император Марк Аврелий. Когато императорът забранил на бойците си да се женят с концепцията, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в борбите, бойците християни скрито били венчавани от свещеник Валентин. Заради това след това той е разгласен за покровител на влюбените.

На 14 февруари двойките показват любовта си един към различен, като си изпращат приветствени картички и дарове с формата на сърце. Подаряват се още цветя и бонбони или пък да се вършат серенади. Казват, че този празник е плодороден за производителите на картички, сладки и всевъзможни дарове с формата на сърце.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР