От видео, качено във Фейсбук от украинския журналист Юри Бутусов,

...
От видео, качено във Фейсбук от украинския журналист Юри Бутусов,
Коментари Харесай

Какви дронове използва Украйна срещу руската армия?

От видео, качено във Facebook от украинския публицист Юри Бутусов, излиза наяве, че Украйна към този момент употребява и немски дронове " Вектор ". Те се създават от компанията Quantum Systems със седалище близо до Мюнхен. Основателят на компанията Флориан Зайбел е удостоверил пред немската обществено-правна телевизия АРД първите доставки за Украйна. След сполучливо минала тестова фаза, " Вектор " към този момент се употребява в Източна Украйна.

Още в самото начало резултатите са били отлични, твърди Зайбел. Украйна е поръчала през Бундесвера общо осем бройки. Три към този момент са доставени, останалите ще бъдат изпратени до няколко седмици.

Какво се знае за турските дронове " Байрактар "

Украинската войска разчита доста на този тип безпилотни летателни апарати, чиято резултатност беше потвърдена в Либия и в Нагорни Карабах. Украинците ги употребяват главно за заличаване на съветските артилерийски системи и танкове. Дотук най-известна е използването на турските бойни дронове " Байрактар ", които могат да прелетят до 300 километра и да изстрелват по четири ракети. Според разнообразни преценки до началото на войната Украйна е разполагала с към 50 дронове " Байрактар ". Междувременно обаче тя е купила още няколко. Те се създават от турската компания " Байкар ", ръководена от Селджук Байрактар, шурей на турския президент Ердоган.

Турският дрон " Байрактар " е високопрецизна бойна машина, която е доста скъпа - една численост коства 1,5 милиона евро. Затова украинските въоръжени сили от ден на ден залагат на по-евтини дронове, благодарение на които разузнават позициите на врага и координират дейностите на личната артилерия.

Тактиката " Москито "

Именно това могат да правят чудесно немските донове " Вектор ", споделя Флориан Зайбел. " Те се употребяват като диригент на артилерийския обстрел. Понеже по-старите артилерийски системи първоначално са доста неточни, дроновете оказват помощ за това снарядите да попадат в задачата: на разстояние сред 15 и 20 километра те кръжат във въздуха и записват къде попадат артилерийските снаряди. А изпращаната от тях информация служи за промяна на траекторията. Благодарение на тези дронове всяка бойна част знае точните координати на вражеските елементи ".

Тактика " Москито " - по този начин украинските военни анализатори назовават този метод на обстрел на врага. В рамките на една централно координирана тактика тя разрешава на по-малки и гъвкави военни елементи да работят и независимо, като нанасят обособени удари по врага. Именно тези бързи единични офанзиви отличават значително украинската от съветската войска, която в този смисъл е доста по-тромава, защото заповедите идват по дълга верига на взимане на решения. А потреблението на дронове с разследваща задача в допълнение усилва осведомителното предимство на по-малките и по-гъвкаво настоящи украински елементи.

Впрочем, украинските военни употребяват във войната и дронове родно произвеждане. Най-често употребяваният подобен летателен уред е дронът Leleka-100 (в превод " щъркел " ). Тежащият единствено 5 кг дрон се създава от компанията Deviro от град Днипро в Централна Украйна. Смята се, че преди експлоадирането на войната украинската войска е разполагала с към 300 " щъркела ". Армията е подписала контракт за доставката на още 25 такива летателни апарата, които се създават сега.

Украйна ще употребява и дронове от Япония

Освен това в Украйна влизат в приложимост и американски дронове от Switchblade. Съединени американски щати приготвят доставката и на още един модел дронове - Phoenix Ghost, който даже е приспособен към потребностите на украинската войска. И Япония в това време разгласи, че ще достави свои дронове на Украйна.

По всичко проличава, че Русия не залага в такава степен на потреблението на дронове. Руската войска разполага с дронове " Орлан ", създавани в Санкт Петербург. Този дрон може да лети на дистанции до 100 километра и се употребява главно за разузнаване, да вземем за пример за прецизиране на артилерийския обстрел.

Автор: Палина Милинг
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР