От векове хората градят надежди, че един ден и ние

...
От векове хората градят надежди, че един ден и ние
Коментари Харесай

Може ли човек да ходи по вода

От епохи хората градят очаквания, че един ден и ние като Исус Христос ще можем да вървим по водата. Още през петнадесети век Леонардо Да Винчи изобретил обувки като понтони, предопределени за тази цел, а през 1988 година Французинът Реми Брика преплува Атлантическия океан на специфични ски.

Не е изключено такива мисли да ни хрумват, тъй като следим какво става в природата. Над 1200 типа животни и инсекти се славят с умеенето да вървят по водата.

По-дребните, да вземем за пример паяците, употребяват при придвижването си по повърхността на водата силата на повърхностното напрежение, която задържа молекулите на водата дружно и по този начин и те удържат своето тегло върху водата.

Но тези сили са прекомерно слаби, с цел да устоят по-тежки водни пешеходци. Така да вземем за пример гущерът базилиск се задържа върху повърхността на водата с помощта на генериране на мощ, създавана от него с помощта на удар по повърхнтостта на водата с крайници.

 Може ли човек да върви по вода

Учените са пресметнали, че в случай че човек се придвижва по повърхността на водата толкоз бързо, както и гущерът базилиск, той би трябвало да тича по вода със скорост 108 километра в час – съвсем като гепард.

Най-бързият човек на Земята е спортистът от Ячайка Усейн Болт, който държи международния връх по бягане на 100 метра още от 2009 година. Той тича със скорост 37, 8 километра в час.

За да тича с такава скорост, човек би трябвало да получава 15 пъти повече сила, в сравнение с тялото му е в положение да изразходва. Но физическите граници на качествата на човешкото тяло не ограничата нашите фантазии.

През последните четиридесет години са патентовани над петдесет устройства за вървене по водата. Тези съоръжения усилват плаваемостта на индивида или употребяват мощ, известна като динамичен напредък.

Повечето устройства са направени от лек материал като дърво или пенопласт. Системата на динамичния напредък изисква външни сили, които да работят върху индивида.

Те са нужни, с цел да придвижват тялото в посока, паралелна на повърхността на водата. Този принцип работи като крило на аероплан. Той се употребява при водните ски. Ако ъгълът на надолнище на индивида е верен, той с лекост се задържа върху повърхността на водата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР