От вехтошарите до банковия сейф: Откриха 200-годишен портрет на Шопен

...
От вехтошарите до банковия сейф: Откриха 200-годишен портрет на Шопен
Коментари Харесай

Откриха 200-годишен портрет на Шопен

От вехтошарите до банковия сейф: Откриха 200-годишен портрет на Шопен

Картината към този момент е реставрирана и с позлатена рамка

Олющен портрет на Фредерик Шопен, платен на вехтошарски пазар и закачен на стена в частна къща в Полша съвсем три десетилетия, се оказа от 19-и век, от времето на композитора, заяви Асошиейтед прес.

Реставрираният портрет към този момент е подложен в позлатена рамка и е в банков сейф, до момента в който притежателите му обмислят какво да вършат с него.

За съществуването на портрета беше обявено, до момента в който Варшава е хазаин на състезанието " Фредерик Шопен ", стартирал кариерата на доста пианисти.

A peeling portrait of Frederic Chopin purchased at a flea market in Poland hung modestly in a private house for almost three decades before an expert dated the painting to the 19th century. Via
— Bloomberg (@business)
Проф. Дариуш Марковски, който е изследвал и реставрирал портрета предходната година, сподели, че има забележителна историческа и прочувствена стойност, само че се въздържа да уточни възможна цена.

Картината е с размери 29,5 см х 23,3 см. Марковски я е датирал към средата на 19-и век по употребяваните материали и пигменти, остаряването и увреждането им.

Точната година не е допустимо да бъде посочена, нито кой е художникът. Вижда се единствено първото му име - Алфред.

" Очевидно е Шопен, само че не мога да кажа дали той е театралничил за портрета, или е нарисуван от друга картина " съобщи Марковски.

Шопен е роден през 1810 година в Желязова воля, покрай Варшава. Той напуща Полша на 19 години, с цел да продължи музикалното си обучение във Виена, по-късно в Париж, където се открива, композира, изнася концерти, дава уроци. Умира на 17 октомври 1849 година в Париж.

Портретът е платен от ценител на битпазар покрай Люблин през 90-те години на предишния век. Финансови компликации карат фамилията да изискат професионална оценка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР