От утре се преустановява работата на отделението по неврология във

...
От утре се преустановява работата на отделението по неврология във
Коментари Харесай

Отделението по неврология във Видин затваря от утре

От на следващия ден се прекратява работата на отделението по неврология във видинската МБАЛ " Св. Петка ", заяви Видин новина тв, като се базира на съсловните организации в лечебното заведение. Причината е неналичието на лекари, които да работят в отделението. То е основно за града и близките обитаеми места, защото приема пациенти с инсулт, за които превозване до по-голямо разстояние може да бъде съдбовно. Ръководството на болничното заведение все още отхвърля коментар по казуса.

Миналото лято отделението по неврология остана единствено с двама лекари поради огромното натоварване и ниското възнаграждение и съвсем стигна до закриване. " Единият работи нощна, а другият - дневна промяна. Те обаче не са експерти - могат да лекуват, само че не и да изписват пациент. Ако го изпишем, касата няма да ни заплати и това значи, че е оздравял за сметка на болничното заведение ", изясни тогава старшата сестра на отделението Даниела Милова. Без нужните експерти касата не признава разноските за лекуването.

Допълнително напрежението в здравното заведение се подклажда от огромните разлики в заплатите на работещите в него - ушен доктор с шест кревати получава 2400 лева, а началник на поделение - 1280 лева Медицинските сестри пък бяха на ръба на минималната заплата макар хвалбите за наливани милиони в системата.

Тогава здравният министър Кирил Ананиев съумя да предотврати затварянето на отделението с назначението на доктор и нов шеф. Сега обаче се оказва, че решението е било краткосрочно - единият назначен през лятото доктор е с две специалности и се връща в отделението по психиатрия. Медицинските сестри на пенсионна възраст ще бъдат освободени, а останалите - пренасочени към други отделения, оповестява БНР. Санитарите ще бъдат съкратени. Спешните центрове ще преценят накъде да насочат пациентите.

Покрай проблемите предходната година Ананиев излезе с концепция да закрива и сплотява лечебни заведения в Северозапада, само че след това се отхвърли от нея и предложи да командирова лекари от други места да попълнят дефицита на фрагменти. Още тогава обаче работещи в системата дефинираха тази концепция като несериозна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР