От Турция потегли първият конвой с помощи, които турският Червен

...
От Турция потегли първият конвой с помощи, които турският Червен
Коментари Харесай

Турският Червен полумесец изпрати 5 тира хуманитрани помощи за Украйна

От Турция потегли първият ескорт с помощи, които турският Червен полумесец изпраща на украинското население в засегнатите от съветската инвазия региони по искане на Украинския червен полумесец, предава Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 1084
Председателят на турската филантропична организация доктор Керем Кънък съобщи, че конвоят се състои от пет тира, натоварени с палатки, одеяла, храни, движимости от първа нужда, хигиенични препарати.

По думите му маршрутът на конвоя минава през България и Румъния, с които се поддържа връзка за безпроблемното и бързо прекосяване на тировете през техните територии. Предвижда се до три дни конвоят да доближи в засегнатите от войната области в Украйна.

" Предвиждаме да изпълним взаимна среща с ръководителите на Червения кръст от района, от европейските страни, както и от страни, които имат благоприятни условия за обезпечаване на помощи, на която ще обсъдим какво може да се направи за популацията в потърпевшите области на Украйна ", уточни турският представител, който е и заместник-председател на федерацията на Червения полумесец и на Червения кръст за Европа и Средна Азия.

Според деятели на Червения полумесец актуалният руско-украински спор има по-тежки последици от рецесията през 2014 година, които са проличали още в първите 1-2 дни. Турската страна поддържа контакти както с съветския Червен кръст, по този начин и с украинския.

Активисти на Червения полумесец, профилирани за работа в региони с военни спорове, набези против цивилни и други съпровождат турския ескорт с помощи, с цел да окажат на място нужната помощ на нуждаещите се.

Според турски източници все още над 100 хиляди жители на Украйна са останали без дом, само че има опасения, че броят им може да доближи 1-5 млн. души.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 1084  Украинските сили са отблъснали съветско нахлуване в Лвовска област, съобщи кметът на Лвов Украинските сили са отблъснали съветско нахлуване в Лвовска област, съобщи кметът на Лвов  Министър Проданов: Очакваме европейска взаимност за настаняването на украинските бежанци

Министър Проданов: Очакваме европейска взаимност за настаняването на украинските бежанци  Прокопиев: Путин атакува Украйна, тъй като ги има „ Северен поток “ и „ Балкански поток “ Прокопиев: Путин атакува Украйна, тъй като ги има „ Северен поток “ и „ Балкански поток “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР