От тридесет години насам важен икономически ориентир за редица бизнес

...
От тридесет години насам важен икономически ориентир за редица бизнес
Коментари Харесай

Къде сме ние според индекса Биг Мак?

От тридесет години насам значим стопански ориентир за редица бизнес специалисти по света е показателят Биг Мак. Макар и да не е фиктивен от Макдоналдс, тази стойност се пресмята въз основа на един от най-разпознаваемите артикули на компанията. По-специално става въпрос за това какъв брой време хората в другите страни би трябвало да работят, с цел да могат да си разрешат да си закупят вкусния бургер.

Експертите са се спрели на цената на продукта заради обстоятелството, че цената му е относително идентична във всичките обекти на интернационалната верига заведения за хранене за бързо хранене, като въз основа на тази стойност дефинират качеството на живот по света.

За да се пресметна с по-голяма акуратност, показателят Биг Мак взима под внимание и размера на минималната заплата в другите страни. Разбира се, месечното заплащане не може да дефинира качеството на живот в другите страни. Причината е, че има доста други величини, които въздействат на крайния резултат. Така да вземем за пример в Полша минималната заплата е 430 евро, а в България е 210 евро. Данъците и удръжките в северната страна са два пъти по-големи от българските.

Другият и може би най-съществен фактор за пресмятане на показателя е паритетът или откритото законно съответствие сред паричните единици на другите страни, изразено в злато. Така съгласно проучването страните с по-висока стойност на националната си валута имат по-висок показател от тези с по-ниска стойност. Това ги и изкачва нагоре в класацията на Биг Мак за стандарт на живот.

Тази година показателят на огромния бургер на Макдоналдс слага България на нежеланото 38 място. Според изчислението едни средностатистически българин би трябвало да работи 247 минути, с цел да може да си разреши да си купи Биг Мак.

Непосредствено зад нас на 39 място се намира Мексико, чиито поданици би трябвало да се трудят 280 минути. Пред нас на 37 място е Турция с 232 минути. На върха е Дания. Според показателя скандинавците би трябвало да работят едвам 16 минути, с цел да си купят бургера.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР