От тази седмица водата ще се търгува на Уолстрийт, поради

...
От тази седмица водата ще се търгува на Уолстрийт, поради
Коментари Харесай

Уолстрийт полудя! Вече търгуват и вода

От тази седмица водата ще се търгува на Уолстрийт, заради нейния дефицит. Цената на жизненоважната течност ще варира тъкмо както маслото, златото и пшеницата, заяви CME Group.

Цената на водата в Калифорния се е удвоила през последната година, съгласно показателя на водата Nasdaq Velez California. Експертите твърдят, че слагането на водата на стоковия пазар ще разреши по-добро ръководство на бъдещия риск, обвързван с този актив.

Американската компания CME Group ще започва контракти, свързани с водата в Калифорния, пазар от 1,1 милиарда $. С тикера NQH2O цената на фючърсите с вода в Калифорния през днешния ден се търгуваше на към 486,53 $ за акър-фут, което се равнява на 1233 кубически метра.

Индексът се базира на цените в главните речни басейни на Калифорния, където дефицитът на вода се е нараснал. Тази стойност може да се употребява като ориентир за останалия свят.

Тези фючърсни контракти не изискват физическа доставка на вода и са чисто финансови. Те се основават на междинната седмична цена съгласно петте най-големи водосбора на Калифорния до 2022 година

Договорите са първи по рода си в Съединените щати и бяха оповестени през септември, когато западното крайбрежие на страната беше опустошено от горски пожари.

Китай и Съединени американски щати са главните консуматори на вода в света. Според Организация на обединените нации 2 милиарда души живеят в страни със съществени проблеми с достъпа до вода. Агенцията пресмята, че през идващите няколко години две трети от планетата може да изпита дефицит на вода и милиони хора ще бъдат разселени от нея.

Недостатъчността на жизненоважната течност е обвързвана с несъразмерната употреба на тези запаси от първичния бранш, индустрията и потреблението на хора, както и с изменението на климата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР