От широко анонсираното разследване за злоупотреби в държавната Булгаргаз Софийската

...
От широко анонсираното разследване за злоупотреби в държавната Булгаргаз Софийската
Коментари Харесай

Разследването Булгаргаз се обърна срещу шеф от Национална полиция

От необятно обявеното следствие за злоупотреби в държавната " Булгаргаз " Софийската градска прокуратура е отделила материали " с оглед данни за осъществено закононарушение... от висшестоящи чиновници от Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП). "

Това излиза наяве от прессъобщение на прокуратурата.

Става дума за " натискане " - казано на елементарен език. Върху кореспонденция с полицейска инспекция имало сложени " ръкописни резолюции с напътствие за започване на досъдебно произвеждане и задържане на разположение за 24 часа ".

И защото явно Министерство на вътрешните работи има право на задържане до 24 часа, се касае, че е нарушена наредбата на Закона за Министерство на вътрешните работи...

".... според която горестоящите ръководители на проверяващите органи „ нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието “.

Казано просто - че въпросният по-висш служител на реда се е намесвал на проверяващия.

Прокуратурата пуска копие от въпросния гриф:

" Да се обезпечи Павлов със заповед за задържане 24 часа ".

Явно се има поради Николай Павлов.

Започната е инспекция " за определяне на всички съответстващи условия ".

По-късно Министерство на вътрешните работи отговори с " правна консултация ": че " към датата на слагане на резолюциите няма формирано досъдебно произвеждане, а единствено инспекция. Цитираният член 15 ЗМВР се отнася за към този момент формирани досъдебни производства и работата на органи по следствието по реда на Наказателно-процесуален кодекс ".

И още:

" Опитът на прокуратурата да сложи под подозрение законните дейности на Министерство на вътрешните работи и да измести фокуса от откриване на съответно закононарушение има за цел заплашване на органите на реда, с което няма да реализира триумф. Служителите на Министерство на вътрешните работи ще продължат да работят в посока на документиране и доказване на осъществена незаконна активност макар многочислените формирани инспекции и досъдебни каузи против тях. Нееднократно основният прокурор акцентира, че прокуратурата води война не против Министерство на вътрешните работи, а против престъпността, само че сходни дейности на прокуратурата остават чувството, че тя води война против органите на Министерство на вътрешните работи. "

Казва се още, че остава " горчивото чувство за саботиране при значими за страната следствия ", както и се твърди:

" Такова държание обезпечава недостижимост на незаконния контингент и е рисково за сигурността на страната. "
Ето и известието на прокуратурата:
СГП прави инспекция по реда на член 145, алинея 1 от Закон за съдебната власт с оглед данни за вероятно осъществено закононарушение от общ темперамент от висшестоящи чиновници на ГДНП

На 10.02.2022 година прокурори в Софийска градска прокуратура (СГП) отделиха материали от формираното досъдебно произвеждане по случая с „ Булгаргаз “ с оглед данни за осъществено закононарушение по член 282 от Наказателен кодекс от висшестоящи чиновници от Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП).

След разбор на материалите по делото, наблюдаващите прокурори са открили направени докладни мемоари по отношение на инспекция по кореспонденция по разказа на ГДНП с сложени върху тях ръкописни резолюции с напътствие за започване на досъдебно произвеждане и задържане на разположение за 24 часа.

В тази връзка наблюдаващите прокурори са счели, че е нарушена наредбата на член 15 от Закона за Министерство на вътрешните работи, според която горестоящите ръководители на проверяващите органи „ нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието “.

Предвид горното относимите по случая материали са отделени и е стартирана инспекция за определяне на всички съответстващи условия.

Предоставяме копие от резолюциите със заличени данни.

Информацията се дава след позволение на наблюдаващите прокурори по член 198 от Наказателно-процесуален кодекс.

За резултатите от инспекцията обществеността ще бъде навреме осведомена.
А това е последвалият отговор на Министерство на вътрешните работи:
Уточнение

Относно известие на уеб страницата на Прокуратурата на Република България от 11.02.2022г. по отношение на формирана инспекция от СГП против висшестоящи ръководители в ГДНП

Положените резолюции, представени в известието на прокуратурата, са върху докладни мемоари на оперативни служащи. Видно и от прикачените документи в известието написа „ инспекция по кореспонденция “ и на двата документа.

Към датата на слагане на резолюциите няма формирано досъдебно произвеждане, а единствено инспекция. Цитираният член 15 ЗМВР се отнася за към този момент формирани досъдебни производства и работата на органи по следствието по реда на Наказателно-процесуален кодекс.

В съответния случай инспекцията се прави по реда на ЗМВР, а не по реда на Наказателно-процесуален кодекс. Това е полицейска инспекция, за която Министерство на вътрешните работи няма обвързване да рапортува неотложно на прокуратурата. При докладна бележка от действен служащ и съществуване на съмнение за осъществено закононарушение органите на Министерство на вътрешните работи имат право да правят задържане до 24 часа. Точно такава е и едната резолюция.

Посоченото правно съображение от прокуратурата - чл.15, ал.5 ЗМВР, фактически планува, че: „ Горестоящите ръководители нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието. “

Към момента на слагане и на двете резолюции от заместник- шефа на ГДНП по „ Разследването “ дейности по следствието не са били предприемани. Не са давани никакви инструкции за дейности по следствие или сформиране на документално мнение. Не е упражнена каквато и да е друга интервенция.

Опитът на прокуратурата да сложи под подозрение законните дейности на Министерство на вътрешните работи и да измести фокуса от откриване на съответно закононарушение има за цел заплашване на органите на реда, с което няма да реализира триумф. Служителите на Министерство на вътрешните работи ще продължат да работят в посока на документиране и доказване на осъществена незаконна активност макар многочислените формирани инспекции и досъдебни каузи против тях. Нееднократно основният прокурор акцентира, че прокуратурата води война не против Министерство на вътрешните работи, а против престъпността, само че сходни дейности на прокуратурата остават чувството, че тя води война против органите на Министерство на вътрешните работи.

Поредицата формирани инспекции и досъдебни производства против чиновници на Министерство на вътрешните работи при противоречиви учредения оставят горчивото чувство за саботиране при значими за страната следствия, да се обезличи работата на службите на Министерство на вътрешните работи и резултатите от тях.

Такова държание обезпечава недостижимост на незаконния контингент и е рисково за сигурността на страната.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР