От седмици Йерусалим е арена на размирици и нова ескалация

...
От седмици Йерусалим е арена на размирици и нова ескалация
Коментари Харесай

Три са причините към палестинско-израелският конфликт

От седмици Йерусалим е сцена на безредици и нова ескалация на напрежението сред палестинци и израелските сили за сигурност, при които са ранени повече от 300 души, съобщи БГНЕС. 
На фона на възходящото напрежение бяха изстреляни ракети от Газа в Йерусалим, което докара до евакуацията на израелския парламент при прозвучаването на сирените за въздушна заплаха. Палестински източници оповестиха, че в отговор на тези удари Израел е бомбардирал цели в Газа, убивайки минимум 20 души, в това число няколко деца.
Последните конфликти в Йерусалим се състояха в понеделник пред джамията Ал Акса в остарелия град на Йерусалим. Палестинци хвърляха камъни по израелската полиция за вълнения, която изстрелва гумени патрони и сълзотворен газ.
Палестинският Червен полумесец съобщи в понеделник, че досега са ранени над 305 палестинци и най-малко 228 са откарани в болница за лекуване. Седем от тях са в сериозно положение. Израелската полиция заяви, че 21 служители на реда са ранени, трима от които се нуждаят от болнично лекуване.
Това са най-тежките вълнения в Йерусалим от 2017 година, подхранвани значително от дългогодишната политика на Израел еврейски заселници да завземат домовете на палестинските фамилии в анексирания от Израел Източен Йерусалим.
BBC преглежда 3 основни сюжета за схващане на възходящото напрежение в Йерусалим.
1. Ден на Йерусалим
Сблъсъците сред палестинци и израелските сили за сигурност през уикенда се концентрираха към джамията Ал Акса. Джамията е ситуирана на еспланада, известна на мюсюлманите като Харам „ Ал Шариф “ или Благородното светилище, а на евреите като Храмовата планина.
Полицейските сили на Израел оповестиха, че хиляди палестинци са се барикадирали на мястото на случая с камъни и коктейли „ Молотов “ в очакване на конфликт по време на шествие, планувано за понеделник за отбелязване на Деня на Йерусалим.
Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отбрани полицията. " Това е борба сред толерантността и нетърпимостта, сред беззаконното принуждение и реда ", сподели той. " Елементите, които желаят да лишават правата ни, от време на време ни принуждават да стоим твърдо, както вършат израелските служители на реда ".
 След серия от ракетни офанзиви против Израел - Съединени американски щати и Европейски Съюз с претенции експанзията да спре След серия от ракетни офанзиви против Израел - Съединени американски щати и Европейски Съюз с претенции експанзията да спре
Бригадите " Ал Кудс ", считани за паравоенно крило на палестинската формация " Ислямски джихад ", започнаха серия от ракетни офанзиви срещ...
От своя страна, президентът на Палестинската национална власт (PNA) Махмуд Абас осъди израелските дейности: " Бруталното нахлуване от израелските окупационни сили против вярващите в свещената джамия „ Ал Акса “ и нейната еспланада е ново предизвикателство за интернационалната общественост, " сподели нейният представител Набил Абу Рудеине.
Така нареченото „ Флагово шествие “ отбелязва завладяването от Израел на източната част на Йерусалим през 1967 година, когато по време на Шестдневната война се поема ефикасен надзор над целия град.
Старият град се намира в Източен Йерусалим, където се намират някои от най-свещените религиозни обекти в света: Куполът на скалата и джамията „ Ал Акса “ на мюсюлманите, Храмовата планина и Западната стена на еврейската вяра и Гроба Господен на християнската вяра.
Йерусалим се смята за най-светия град за юдаизма и християнството и е третият най-свещен град в исляма.
Съдбата на Източен Йерусалим е в основата на израелско-палестинския спор и двете страни претендират за правото си върху него. Израел преглежда целия град като своя столица, макар че не е приет като подобен от по-голямата част от интернационалната общественост, а палестинците претендират за Източен Йерусалим като бъдеща столица на бъдеща самостоятелна страна.
 Турция активизира ислямския свят против Израел Турция активизира ислямския свят против Израел
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беседва по телефона с палестинския президент Махмуд Абас и един от водачите на " Хамас " Исмаил...
Обикновено по време на Флаговото шествие стотици млади израелци развяват флагове и си проправят път през мюсюлманските региони, пеейки патриотични песни. Много палестинци го считат за провокация.
По-рано израелската полиция реши да забрани на евреите да посещават комплекса по време на честванията на Деня на Йерусалим.
2. Възможно изселване на палестински фамилии
Голяма част от последната вълна на принуждение произтича от дългогодишните правни старания на еврейски заселници да изгонят няколко палестински фамилии от домовете им в близкия квартал " Шейх Джара " в Източен Йерусалим. Решение на по-долна инстанция на съда тази година в поддръжка на настояването на заселниците провокира гнева на палестинците. Върховният съд на Израел трябваше да организира чуване по случая в понеделник, само че съвещанието беше отсрочено заради вълненията.
3. Напрежение по време на Рамадан
 Експерт: Сблъсъците в Йерусалим усилват въздействието на ХАМАС Експерт: Сблъсъците в Йерусалим усилват въздействието на ХАМАС
Сблъсъците сред палестинците и израелската полиция в Йерусалим основава опция за разширение на въздействието на ХАМАС. Това съобщи за...
Тази нова вълна на принуждение се случва в последните дни на мюсюлманския заветен месец Рамадан. Напрежението ескалира от началото на празника, в средата на април, с поредност от събития, провокирали вълнения.
Когато стартира свещения месец Рамадан избухнаха нощни конфликти сред полицията и протестиращи палестинци против бариерите и защитата пред портата на Дамаск в остарелия град на Йерусалим, което им попречи да се съберат там през нощта.
Но конфликтите не са лимитирани до Йерусалим и такива са регистрирани и в град Хайфа, в северен Израел и покрай град Рамала, на Западния бряг.
Преговарящите от четворката за Близкия изток - Съединени американски щати, Европейски Съюз, Русия и Организация на обединените нации - показаха дълбока угриженост по отношение на насилието, призовавайки всички страни да проявят въздържаност.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР