От седмици броят на новите инфекции с коронавирус в Германия

...
От седмици броят на новите инфекции с коронавирус в Германия
Коментари Харесай

Маймунска шарка и коронавирус: по какво се различават

От седмици броят на новите инфекции с ковид в Германия понижава. Но напоследък другояче малко известната маймунска шарка основава паники. Първите ограничения за ограничение на разпространяването ѝ към този момент се ползват, първите инфектирани биват изолирани, само че обстановката сега не може да се съпоставя с началото на пандемията от ковид преди повече от две години.

Рискът за обществото е стеснен

Експертите считат, че разпространяването на маймунска шарка може да бъде овладяно. Според института “Роберт Кох” рискът за публичното здраве в Германия все още е стеснен. Здравният министър Карл Лаутербах съобщи: “Не мисля, че маймунската шарка съставлява в действителност заплаха в смисъл на пандемия”. Той също счита, че посредством следенето на контакти и задоволителна нерешителност може да бъде овладяна обстановката. “Има голяма разлика сред маймунската шарка и коронавируса”, споделя вирусологът Норберт Новотни от Института по вирусология към Ветеринарномедицинския университет във Виена. “Това няма да е пандемия. Предполагам, че страхът ще отмине за няколко седмици или месеци.”

Маймунската шарка се популяризира доста по-трудно от COVID-19

Маймунската шарка се предава главно при непосредствен контакт от човек на човек, в това число посредством спукани мехури и ранички. Фактът, че за момента са известни главно случаи на хомосексуални мъже, които са се заразили, евентуално е обвързван с няколко интернационалните събития, на които се е стигнало до заразяване. “Роберт Кох” акцентира, че рискът от заразяване не се лимитира единствено до полово дейни мъже и до такива, които вършат секс с други мъже. “Всеки, който има непосредствен контакт със инфектиран, може да бъде възпален.”

От друга страна, инфектираните с ковид предават SARS-CoV-2 основно посредством частици, които се отделят посредством дишане, кашляне и говорене. Една съществена разлика: защото за заразяването не е нужен непосредствен контакт, вирусът може да се популяризира бързо. По публични данни от ковид в света са се заразили над половин милиард души, огромно е цифрата и на тези, които не попадат в статистиката. По информация на Световната здравна организация през 2020-а и 2021-а COVID-19 е лишил живота на към 14,9 милиона души. Коронавирусът се популяризира в целия свят, патогенът на маймунската шарка се счита за доста по-инертен.

Какви са признаците?

Сред първите признаци на маймунската шарка са температурата, болките в главата, мускулите и гърба, както и подуването на лимфните възли. Няколко дни след повдигането на температура се появяват и кожни промени, които в последна сметка се покриват с коричка и падат. Обикновено обривът е съсредоточен по лицето, дланите и стъпалата, само че също и по устата и гениталиите. Възможни е да се стигне до тежко боледуване и смъртни случаи. При ковид признаците са доста разнообразни, като най-честите са кашлица, температура, хрема и загуба на усет и аромат.

Каква е смъртността?

Смъртността при западноафриканския вариант на маймунската шарка е един %, споделя вирусологът Новотни. Инфекционистът Клеменс Вендтнер обаче прецизира: “Трябва да се има поради, че тези данни от Африка не могат безусловно да бъдат пренесени към здравната система в Европа или Съединени американски щати. В нашата страна смъртността би била по-ниска ", споделя той и успокоява: “Това е заболяване, което, съгласно мен, няма капацитет да изложи популацията на голям риск.” Смъртността при втория, централноафрикански вид, обаче е към 10 на 100. Заради високото имунизационно покритие и превъзходството на разновидността Омикрон смъртността от COVID-19 сега е под 0,1 %, споделя експертът по интензивна медицина Щефан Клуге.

Има ваксина против маймунската шарка

Още преди маймунската шарка да се появи в Европа, имаше налична ваксина. Вярно е, че в Германия Imvanex е утвърден единствено за човешка едра шарка, само че специалистите допускат, че препаратът ще е ефикасен и против маймунска шарка. Германия е поръчала общо 240 000 дози. Лаутербах чака първите 40 000 дози да бъдат доставени през първите две седмици на юни. Ваксинирането в региони с повече инфекции евентуално би могло доста да ограничи епидемията. Освен това в Европейски Съюз има утвърдено лекарство. СЗО не счита, че за момента е нужна всеобща имунизация. При появяването на COVID-19 против вируса нямаше нито създадено лекуване, нито ваксини. Това направи ограничението му доста мъчно. Към днешна дата над 75% от популацията в Германия е имунизирано против ковид.

ДНК вирус, по-редки разновидности

Маймунската едра шарка в действителност е заболяване на гризачите в Западна и Централна Африка. По данни на " Роберт Кох” последният случай, в който болестта се е предало на маймуна, а оттова и на човек, датира от 1970-те. Разпространяването на вируса от човек на човек в Европа е нещо ново. Причините за това са неразбираеми. Коронавирусът SARS-CoV-2 бе открит за първи път преди към две години и половина. Предполага се, че за първи път хората са се заразили на пазар за животни в китайския град Ухан. Широко публикувана е теорията, че патогенът в началото е пристигнал от прилепите. Патогенът на маймунската едра шарка е тип ДНК вирус. Генетичният материал на тези вируси се смята за много постоянен спрямо РНК вирусите, какъвто е коронавирусът. Това значи, че разновидностите се срещат по-рядко. В Европа и Съединени американски щати се популяризира западноафриканският вид. Съществува обаче и централноафрикански вид.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР