От Саудитска Арабия до Косово - всички искат турски бойни

...
От Саудитска Арабия до Косово - всички искат турски бойни
Коментари Харесай

Турските дронове - новият коз на Ердоган

От Саудитска Арабия до Косово - всички желаят турски бойни дронове. Търсенето от чужбина е голямо, споделя Селчук Байрактар, шефът на компанията за произвеждане на дронове " Байкар ", представен от  " Кьолнише Рундшау ". Турция продава толкоз доста дронове, колкото не е продавала в никакъв случай. А бизнес триумфът на Байрактар радва тъста му - турския президент, показва изданието, съгласно което Ердоган разчита на оръжейната промишленост да се оправи с икономическата рецесия в Турция. Това развиване на нещата е удобно за Ердоган и в политически проект, тъй като доста гласоподаватели се гордеят с триумфите на турската оръжейна промишленост.

През тази година Турция чака доходи от износа на оръжие в размер на шест милиарда $, което би било удвояване на индикаторите от 2021-а година и растеж с една трета спрямо 2022-а. В подтекста на високата инфлация и обезценяването на турската лира тези числа са добре пристигнали за държавното управление.

Турските дронове получават самопризнание

Турция не е измежду водещите експортьори на оръжие като Съединени американски щати, Русия, Франция, Китай и Германия - тези страни осъществят три четвърти от износа, до момента в който делът на Турция е един %, показва " Кьолнише Рундшау ", базирайки се на данни на Института за проучване на мира СИПРИ. Но Турция има огромни проекти - цел на турската оръжейна политика е да се освободи от зависимостта си от задгранични снабдители. Поради това страната създава съвременен военен аероплан, защото бе изключена от американската стратегия за строителство на изтребители F-35. Наред със задоволяването на личните потребности, износът в това време става все по-голям.

Премиерът на Косово Албин Курти инспектира дроновете " Байрактар " преди закупуването имСнимка: Office of the Prime Minister of Kosovo

През последните години дроновете " Байрактар " се утвърдиха като на ниска цена и дейно оръжие на бойните полети в Либия, Кавказ и Украйна, отбелязва " Кьолнише Рундшау ". Междувременно следва построяването на фабрика за дронове на " Байкар " в Украйна, както стана известно при започване на юли. Турските дронове помогнаха доста на Украйна още от началото на войната, Селчук Байрактар и неговият брат Халук, който също е в управлението на компанията, са удостоени с украински държавни оценки.

Оръжия и политика

Миналата седмица Саудитска Арабия подписа контракт с компанията на Байрактар за доставка и взаимно произвеждане на дронове на стойност три милиарда $, а косовският министър председател особено се похвали във Facebook, че и неговата страна е направила огромна покупка, само че без да показва числа.

Държави по целия свят - от Катар до Косово - имат турски дронове в своите арсенали, а поради триумфите си Байрактар се употребява с такова публично утвърждение, че към този момент е спряган за евентуален правоприемник на 69-годишния Ердоган.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР