От няколко години насам учените доказват, че Исус Христос не

...
От няколко години насам учените доказват, че Исус Христос не
Коментари Харесай

Ето как е изглеждал в действителност Исус

От няколко години насам учените потвърждават, че Исус Христос не е изглеждал по този начин, както го разказват иконите. Образът на дългокосия синеок мъж с къдрици е фиктивен, а съгласно нова книга, отдаден на Месията, той евентуално е имал съществени недъзи.

Западното изкуство се е стараело да усъвършенства облика на Христос и по тази причина го е представяли като неземно хубав. Но този лик е исторически неподобаващ, твърди английския професор Джоан Тейлър.

В новата си книга Как е изглеждал Исус той показва доктрина, съгласно която назаретянинът надалеч не е изглеждал по този начин добре. Въз основа на исторически документи Тейлър е стигнал до заключението, че в реалност Христос е бил невисок, набит и мрачен мъж.

Библията не дава тъкмо изложение на неговата осанка за разлика от други персони като Моисей и Давид, които са разказани с детайлности.

Единственото физическо изложение на Исус е направено в книгата на оракул Исая и гласи: Не притежаваше нито хубост, нито възвишеност, само че в него имаше нещо, което ни подсказваше, че би трябвало да го следваме.

Според антропологията Исус е бил висок сред 1.60 и 1.65 метра, бил е и дърводелец, поради което евентуално е бил и мускулест. Кожата му е била маслиново кафява, косата – черна, а очите му са били кафяви.

Исус е приличал повече на човек от Близкия Изток, а не на западноевропеец, безапелационен е Тейлър.

Но като се изключи че не е бил толкоз хубав, се допуска, че Исус е имал и недъзи. Това е било особено за множеството дърводелци, защото средствата за сигурност не съществували и постоянно се случвало да си счупят пръстите или ръцете, които в следствие не зараствали вярно, или пък да накуцват.

Това мнение е единствено част от научната доктрина, че Христос не е бледолик и синеок, както множеството хора го възприемат.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР