От неправителствената организация Институт за пътна безопасност излязоха с отворено

...
От неправителствената организация Институт за пътна безопасност излязоха с отворено
Коментари Харесай

Институтът за пътна безопасност: Господин президент, какво стана с одита на пътищата?

От неправителствената организация " Институт за пътна сигурност " излязоха с отворено писмо до президента Румен Радев, в което търсят отговор на въпроса кой ще поеме отговорност за лавинообразното нарастване на жертвите при пътнотранспортни катастрофи през последните два месеца.

От ИПБ са възмутени от нежеланието на назначеното от президента служебно държавно управление да разпореди на интернационалните инспектори инспекция за качеството на ремонтите и градежа на родните пътища. Те напомнят, че персонално Радев и евродепутата Елена Йончева неведнъж са упорствали за това, а в този момент желанията им са " потънали в мъглата, която от години се стеле над Министерство на регионалното развитие и АПИ във връзка с концентрацията на контракти и поръчки в „ шепа “ компании ".

Ето и цялото писмо на Института до президента Радев:

ОТВОРЕНО ПИСМО

От „ Института за пътна безопасност”

До господин Румен Радев,

Президент на Република България

Господин Президент, Обръщаме се към вас посредством медиите, тъй като се опасяваме, че и това писмо ще остане без реакция от Ваша страна.

Институтът за пътна сигурност е най-голямата неправителствена организация, която от 2017 година води борба с българското държавно управление за изсветляване и нормализиране на ръководството на транспортната система в България. През 2018 година имахме среща с вас, на която вие изразихте поддръжката си за нашите старания за преустановяване на корупцията по пътища на България.

Към днешна дата обстановката по пътища ни не се трансформирала. Статистиката даже демонстрира, че от началото на месец май има лавинообразно нарастване на жертвите от пътни транспортни катастрофи с повече от 40%. Институтът за пътна сигурност организира голям брой срещи с министри, зам.-министри, държавни организации и други представители на властта от служебното държавно управление и бихме желали да ви уведомим, че БЕЗОПАСНОСТТА не е измежду целите им.

За нас е учудващо нежеланието на назначеното от вас служебно държавно управление да разпореди на интернационалните инспектори инспекция за качеството на ремонтите и градежа на нашите пътища. Напомняме ви, че персонално вие и евродепутата Елена Йончева неведнъж сте упорствали за това. Буди неразбиране за какво към момента служебното държавно управление не е направило кадрови и структурни промени в Държавната организация за сигурност на придвижването по пътищата която вие неведнъж сте подлагали на критика за нейната неефективност.

Заявените от вас планове за бистрота потънаха в мъглата, която от години се стеле над Министерство на регионалното развитие и АПИ във връзка с концентрацията на контракти и поръчки в „ шепа “ компании. И след кадровите промени, осъществени от вашето служебно държавно управление, тази процедура продължава. До този миг не са подхванати дейности за преустановяване на контракти и връщане на предплатено изплатени средства на строителните компании който не са си изпълнили договорните отговорности. Налице е мощно предпочитание за преодоляване на модела „ Борисов “, а не за преустановяване на корупцията в областта на строителството на пътища в България. Констатирахме извънредно съществени ИНСТИТУЦИОНАЛНИ пропуски при ремонта на околовръстния път на гр. Пловдив. Например: АПИ твърди, че има план координиран от Пътна полиция Пловдив, а Пътна полиция Пловдив твърди, че не е разписвал сходен вид на план.

Питаме допустимо ли е някой в границите на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ да е положил подправен автограф на длъжностно лице? В тези времена, в които се генерират огромни упования и очаквания, ние се обръщаме към вас с нашите въпроси, защото вашата позиция за пътна сигурност се разминава с държанието на назначеното от вас държавно управление. Затова ви задаваме следните ясни и съответни въпроси и чакаме явен и съответен отговор:

1. Кой ви пречи или не ви дава да извършите интернационален одит на ремонтираните пътища в България?

2. Кой ви пречи или не ви дава да извършите кадрови и структурни промени в ДАБДП.

3. Кой ви пречи или не ви дава да бъдат осъществени обществените регистри, с цел да стане ясно във всеки бранш кой, кои и какъв брой публични поръчки печели? Много ли е комплицирано да се употребява ARACHNE на Европейската комисия като добър образец?

4. Кой ще поеме отговорността за лавинообразното нарастване на жертвите от ПТП през последните два месеца?

ИПБ изрично ще се опълчи на продължаващите процеси на разпад при ръководството на Системата за сигурност на придвижването по пътищата отличаваща се със слаб и безпринципен мениджмънт и некомпетентни и нездравословни политически намеси. Готови сме да споделим своите хрумвания за решения със всяка институция и персона която има компактността и морала да си послужи с тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР