От Национална мрежа за децата осъдиха здравното министерство за отказ

...
От Национална мрежа за децата осъдиха здравното министерство за отказ
Коментари Харесай

Осъдиха МЗ за отказ да информира какво става с Фонда за лечение на деца

От " Национална мрежа за децата " осъдиха здравното министерство за отвод на достъп до информация по отношение на Фонда за лекуване на деца, оповестиха от неправителствената организация.

Жалбата от Национална мрежа за децата е за два отхвърли за достъп до социална информация по изпратено питане от Национална мрежа за децата до Здравното министерство.

Въпросите са за закриването на Център " Фонд за лекуване на деца " и Комисията за лекуване в чужбина и прехвърлянето на активността им към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Министерството на здравеопазването е наказано да заплати на съдружие Национална мрежа за децата 10.00 лева за направените разходи по делото. Решението не предстои на обжалване.

Делото против ведомството на Кирил Ананиев е извоювано през днешния ден, 11 април 2019 година в Софийския административен съд. В свое решение №2317 от 3 април 2019г. Административен съд - София-град анулира отхвърли на здравното министерство за даване на информация. Съдът постанови желаната информация да бъде предоставена на Национална мрежа за децата.

" Финансирането на лекуването на деца е значим, публично важен и обществен въпрос, и всичко обвързвано с този въпрос е от надделяващ публичен интерес, и не следва информацията, обвързвана с него да бъде ограничавана по никакъв метод. Непредставянето на поисканата информация, основава чувство у обществото за нещо прикрито, скрито и скрито. Това чувство опонира на правилото за бистрота, залегнал в основата на ЗДОИ ", стимулират се съдиите от Административния съд.

В края на предходната година Национална мрежа за децата изрази терзания във връзка закриването на Център " Фонд за лекуване на деца " и Комисията за лекуване в чужбина и прехвърлянето на активността им към НЗОК.

Тогава с отворено писмо до министерството и медиите от организацията запитаха дали тези дейности ще отговорят на водещите правила в Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето за най-хубавия интерес на детето и присъщото му право на живот и обезпечаването в оптималната допустима степен на оцеляването и развиването на всяко дете.

От Националната мрежа за децата подчертаваха върху неяснотата за бъдещото битие на Обществения съвет като групов съвещателен орган, който подсигурява бистрота, гласност и надзор в работата на тази конструкция, която работи по една от най-чувствителните за обществото ни тематики.

" В случая се касае за извънредно значима структурна смяна, която беше наложена през Закона за държавния бюджет, без провеждането публично разискване и съвещания със заинтригуваните страни, а работата на Фонда, както всички знаем, е една от тематиките с най-висока социална сензитивност и значение ", разяснява Георги Богданов, изпълнителен шеф на Национална мрежа за децата.

И на двете запитвания са получили отвод. Завеждането на делото в Административния съд-София е в отбрана на публичния интерес, разясни Богданов.

Единият отвод за даване на информация е предписан на 28 ноември 2018 година в писмо с произлязъл № 93-00-105 от основния секретар на Министерство на здравеопазването, е постановил отвод за даване на желаната информация. Мотивът на основния секретар на Министерство на здравеопазването е, че тя съставлява служебна информация, достъпът до нея е стеснен, защото тя е обвързвана с оперативната подготовка на актовете на министъра на опазването на здравето и няма независимо значение.

Административният съд постановява, че отводът за даване на информация от страна на Министерство на здравеопазването е незаконосъобразенeн.

Мотивът на съда е " Въпросът с преструктурирането на органа, отговарящ за финансирането на лекуване на деца с тежки болести, е въпрос от значително обществено значение. Въпросите, свързани с аргументите довели до вземането на това решение, са от значим публичен интерес.

Още повече, че взетото решение за закриването на Център " Фонд за лекуване на деца " и прекосяването му към НЗОК, е осъществено с разпореждане на Министерски съвет, което предстои на наложително разискване.

А с цел да взе участие жалбоподателят, като съдружие с главен предмет на активност отбрана на децата и съдействие сред институциите и заинтригуваните страни, то следва да се запознае с поисканата информация ".

Неправителствената организация бе представлявана в съда от юрист Стефан Ангелов от Фондация " Програма достъп до информация ". Национална мрежа за децата е обединяване на 152 цивилен организации и съидейници, работещи със и за деца и фамилии в цялата страна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР