От нашето пробуждане зависи каква ще бъде България утре. Това

...
От нашето пробуждане зависи каква ще бъде България утре. Това
Коментари Харесай

Радев се презареди

От нашето събуждане зависи каква ще бъде България на следващия ден. Това съобщи президентът в навечерието на президентските избори, на които завоюва втория си мандат. И въпреки че последвалите политически и стопански събития през зимните месеци накараха доста от симпатизантите му да решат, че бъдещето на страната е напълно в ръцете на премиера Кирил Петков, астрономическата пролет внезапно пропука бронираните стъкла на президентството, с цел да стартира презареждане.

Срещите на Радев с президентите на Румъния и Полша въпреки да не донесоха вести, демонстрираха един много изменен държавен глава - навъсен, кахърен, даже леко изкривен. Дни по-късно, до момента в който се подреждаше за формалната фотография в централата на НАТО в разгара на изключителното съвещание на Алианса в Брюксел, изглеждаше студен и дистанциран. Пълен контраст на необятно усмихнатия министър председател Петков, който няколко часа по-късно, отново в сърцето на Европа, потупваше другарски по рамото президента Джо Байдън и грееше от жизнерадостно селфи с ръководителя на Европейската комисия.

По-всичко изглеждаше, че големите опасения на експремиера Борисов, че след него страната е станала " на Радев " са мощно пресилени. През последните месеци президентът смъкна имидж като проектант на смяната, която към този момент навлезе в сериозната зона на съдружните раздори. Претърпя и обилни властови загуби от уволнението на голямата част от президентските фрагменти в изпълнителната и локалната власт. Изпадна в политическа изолираност с неналичието на втвърдена позиция във връзка с войната в Украйна.

 Последната седмица обаче сподели, че новият летателен проект на някогашния водач за втория му президентски мандат, който той по този начин и не разгласи по време на инаугурацията си, не е канцелиран, а изменен. Отказва се да пилотира високоскоростни изтребители, само че поема на крилете на гражданската авиация, където височината постепенно се набира, а внезапното повишаване е единствено в турбулентни обстановки.   Доказателства за това изобилстват в първите му пролетни изяви.

Докато кабинетът преживяваше следващия политически потрес от разкритията за милиардния контракт със завода на батериите, Радев наля сол в раната като напомни на министрите, че цената на тока е непостижима за българите.„ Очаквам, че държавното управление ще вземе всички нужни ограничения в най-скоро време, тъй че всички промени в цените на електрическата енергия, на енергоносителите да бъдат търпими за българите. Виждате какво се прави в други страни към нас ”, сподели Радев, откакто участва на образование на възпитаници на Полигона в Панчарево.

В изявлението си той се застъпи за дребния и междинен бизнес. А отношението си към огромния, към който принадлежи и договорката с " Джемкорп ", той остави на мненията на правилните си хора в служебните кабинети. Отговорът не закъсня.

Атанас Пеканов, някогашният вицепремиер по еврофондовете, блестна няколко дни по телевизионните екрани, с цел да напомни, че тъкмо този контракт е бил отсечен от Плана за възобновяване и резистентност, тъй като е било видно, че не е ефикасен за страната.Оттук нататък мнението на президента по осъществяването на Плана все по-често ще изрича едно младо попълнение на " Дондуков " 2, докторант по политическа стопанска система към УНСС -Димитър Здравков, който стана кумец на Радев, и към този момент е негов консултант по нововъведенията. Заедно с него свободните места като съветници заемат и някогашният представител в кабинетите на Стефан Янев - Антон Кутев, който ще следи парламентарните ежби, както и Мария Юрукова, която до момента отговаряше за стратегическите му разбори, само че в този момент към този момент ще му прави основно политическите.

Посланието на президента към властта е ясно - новите попълнения са млади и малко известни, само че амбициозни и лоялни.

Те ще дават експертните оценки, той ще приказва единствено по значимите тематики. Особено военните.Затова и в центъра на изявленията му тази седмица бяха изтребителите F-16, с които той изстреля следващите отровни стрели и към Борисов, и към Петков.    

Той съобщи, че в случай че желаеме новите изтребители  да летят в България, цената им е 3 милиарда лв. и " няма цената да бъде по-малка ". Той напомни, че по времето на Борисов сме платили 2,1 милиарда, с което са икономисали оборудването и по тази причина той се е противопоставил. Сега обаче „ държавно управление би трябвало да вземе извънредно тежко решение ", тъй като ще би трябвало да отдели 5 милиарда, с цел да окомплектова ескадрилата. Как безболезнено минават 5 милиарда в актуализацията на бюджета в тежкото състояние на страната в този момент, Радев ясно подсказа, че си е проблем на властта.

А до момента в който го изолират от вътрешните въпроси, той от ден на ден се насочва към интернационалните, изключително към районните.

С нескрита любезност турската държавна телевизия направи обстоен репортаж от вечерята-ифтар, която президентът даде за първи път от три години още в първия ден на месеца Рамазан. А на идващия ден одобри албанския президент Илир Мета като съобщи, че„ България и Албания не са просто съдружници.Ние сме сътрудници и другари ", както и че " България споделя абсолютно „ да “ за начало на договарянията на Албания за участие в Европейски Съюз ".

Малко по-късно той одобри и министъра на вътрешните работи на Кипър Никос Нурис, с който, до момента в който обсъждаха механизмите за отбрана на външните граници на Европейския съюз, настъпи другарски вътрешния министър Бойко Рашков като съобщи, че " от началото на година България е открила близо 16 000 опита за прекосяване през границите, главно афганистански жители, което е над три пъти повече в съпоставяне със същия интервал предходната година ".

Докато кабинетът събираше гилзите след тежките диспути за " златните паспорти " в Народното събрание, Радев записа измежду бесарабските българи алена точка, като даде старта на самодейност за смяна на Закона за българското поданство, който " би трябвало да води към трайното приобщаване към България на представителите на огромните български исторически общности в чужбина ".Прекомерната му интензивност незабавно бе видяна както от кабинета, по този начин и от опозицията.

Докато абсурдът с поисканото от кабинета уволняване на началника на Националната работа за защита ген. Емил Тонев поради дадените на прокуратурата записи от Министерски съвет занапред се разгаря, а Радев към момента мълчи по тематиката, ГЕРБ започнаха офанзива по различен фронт. Пуснаха през медиите информация, че Радев е изпаднал в недружелюбност пред американците, които даже дали инструкции на тукашни дипломати държавният ни глава и администрацията му да бъдат изолирани от всевъзможни взаимни начинания.

Причината било неговото изявление, че възможното даване на български зенитни комплекси за украинската войска би означавало замесване на България във войната. Както и изказването му за идното взимане на решение за F-16 и това, че " който го вземе, би трябвало да изясни какъв е рискът, тъй като цената се заплаща постоянно от жителите, а не от политиците ".

Отговорът от президентството не закъсня. Даде го някогашният длъжностен министър на защитата проф. Тодор Тагарев, който напомни, че  настояването за покупката на още изтребители F-16 е " отправено точно от служебното държавно управление на Радев “. По думите му превъоръжаване на изтребителната авиация на България върви по замисъла на Румен Радев.Какво следва от интензивността на Радев - пролетна стихия или лятна горещина, е рано да се каже.

Със сигурност Радев би желал да възвърне разпадащия се бастион, построен от него преди година. Но времената към този момент са други, а Петков не е Борисов. На всичкото от горната страна, в случай че опълчването му с кабинета се обостри, току виж огромният победител да се окаже още по-големият му зложелател - експремиерът.

Затова и Радев прекроява тактиката като залага на последователно възходящи удари без огромни провали. Мандатното му преимущество няма по какъв начин да бъде подценено. А що се отнася до тактиката, завесата повдигна различен от правилните му хора - Слави Василев, с прогнозата си, че следва смяна на смяната (Пеков) и опция на алтернативата (Борисов).

Едно е ясно, презареждането на Радев е в ход.

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР