От началото на войната между Израел и Хамас израелските заселници

...
От началото на войната между Израел и Хамас израелските заселници
Коментари Харесай

На Западния бряг нищо ново, само по-лошо

От началото на войната сред Израел и " Хамас " израелските заселници на Западния бряг са станали по-агресивни и офанзивите против палестинците са се нараснали. Заселниците са единствено част от тактиката на Израел за заграбване на палестинска земя и разчитат на държавна поддръжка. Отговорът на израелско-палестинския въпрос минава през осъзнаването, че продължително решение може да бъде реализирано единствено по дипломатически път.
" Каква ще е ориста ни? ", пита се Мохамед Арара, 68-годишният старейшина на бедуинското село Уади-ал-Сик. Разтревожен от зачестилите набези на израелски заселници, той споделя пред Financial Times, че дребното останали в селището фамилии напущат домовете си в търсене на по-безопасно място. Установяват се покрай град Тайбе - навън, в палатки, брулени от вятъра. Страхът обаче не ги напуща. " Махайте се! Отидете в Йордания, където и да е! Или ще ви убием! ", спомня си думите на заселниците Абу Хасан, възрастен пастир, пребит от тях.

Подобни случаи на експанзия надалеч не са единични. След нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври от ден на ден палестинци на Западния бряг свидетелстват за тормоз от страна на израелските заселници, които ги изтласкват от домовете им. От началото на войната в Газа те са станали по-добре въоръжени и доста по-агресивни. Действията им заплашват да ескалират напрежението и на Западния бряг, което би затворило израелци и палестинци в още по-брутален обаян кръг на принуждение.
Реклама
" Проблемът с израелските заселници продължава към този момент години и в този момент, когато вниманието е ориентирано към Газа, тази крайнодясна екстремистка религиозна група се възползва от опцията да тормози палестинците ", сподели пред " Капитал " Йоши Мекелберг, специалист по Близкия изток от английския изчерпателен център Chatham House.
" Нормалният " живот на арабските общности
Настоящите боеве с " Хамас " са единствено тежък " признак " на дългогодишния еврейско-арабски спор. Западният бряг се намира на запад от реката Йордан и там живеят 3.2 млн. палестинци, както и половин милион израелски заселници. За съпоставяне - Газа е дом на 2.3 млн. палестинци и на нито един израелец и от 2007 година се ръководи от " Хамас ". Докато " Фатах " остава преобладаващата групировка на Западния бряг, макар че е упреквана в непросветеност и корупция.
Сега, когато вниманието е ориентирано към Газа, тази крайнодясна екстремистка религиозна група се възползва от опцията да тормози палестинците. Йоши Мекелберг
специалист по Близкия изток от Chatham House

Западният бряг се дели на три области, като само Зона А е под контрола на палестинските управляващи (т.нар. Палестинска автономия), в Зона B ръководството е споделено, а Зона С е напълно следена от Израел. Войната в Газа се оказва директен риск за арабското население в този регион. Палестинските управляващи са съвсем безсилни пред нападателните прояви на заселниците, а автономията им на процедура е фиктивна. Почти всекидневно израелски заселници тормозят популацията, живеещо на запад от река Йордан.

Физическото принуждение е по-рядко, само че за сметка на това похищенията над персоналната благосъстоятелност са постоянно срещани. Изгаряне на посеви, кражба на годишна продукция и добитък, разрушение на къщи, публични здания и коли, прекъсване на водата и ограничение на придвижването характеризират " естествения " живот на част от арабските общности. След началото на сегашната война с " Хамас " Службата на Организация на обединените нации за съгласуване на филантропичните въпроси записва приблизително по 6 случая с израелски заселници дневно. Преди войната приблизително са били по 3 дневно .
Реклама
Така се получава следната кошмарна действителност - в Газа, където Израел поде акция за унищожаването на " Хамас " - групировката, която умъртви 1200 израелци през октомври, блокираните цивилни не могат да изоставен. Докато на Западния бряг цивилните са принудени да изоставят домовете си. Раджа Шехадех, палестински юрист, публицист и създател на организацията Al-Haq за отбрана на правата на индивида, живеещ в град Рамала, разказва пред Amnesty International израелското наличие като " възприятието да си чужденец в личната си татковина ".

Израел води дългогодишна политика за завладяване на от ден на ден палестинска земя, като заселниците са единствено част от нея. Освен посредством тях страната анексира територии от Западния бряг и напълно намерено. Според намиращата се в Йерусалим организация B`Tselem, документираща нарушаванията на човешките права в окупираните територии, Тел Авив постоянно употребява легални способи, посредством които оправдава присвояването на територия. Обикновено това става чрез издаване на военни заповеди, обявяващи региона за " държавна земя ", " зона за пукотевица " или " естествен резерват ", и експроприиране на земя.

" Това е нова Накба ( " злополука " - бел. ред.) ", твърди пред в. Guardian 71-годишният Иса Ахмад, който е напуснал родното си село Хирбет Занута дружно със 150-те му жители. В седмиците след кървавото нахлуване на " Хамас " против Израел офанзивите на заселниците са станали по-жестоки от всеки път. В последна сметка общността, сходно на хиляди други, се огъва под натиска и изоставя селото си. Именно това наложително изселване значи арабската дума " накба " - " злополука " на човешките връзки и мирното общуване. Така палестинците назовават националната си покруса от 1948 година, когато към 700 хиляди души на територията на сегашен Израел и палестинските територии са принудени да изоставен домовете си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР