От началото на тази бурна 2020 г. науката работи срещу

...
От началото на тази бурна 2020 г. науката работи срещу
Коментари Харесай

Петте най-смъртоносни епидемии в историята - COVID не е там

От началото на тази бурна 2020 година науката работи против часовника в проучването на COVID-19, оповестена от Световната здравна организация /СЗО/ през март за световна пандемия Оттогава цифрите за ковид не престават да се усилват, трансформирайки действителността на всички страни от първия до последния подробност от нашето всекидневие. Въпреки това, погледнати през световна призма, бройките на COVID-19 към момента са надалеч от най-смъртоносните му съперници в историята, оповестява испанското издание на National Geografic.
1. Черна чума (1347-1351): 75 - 200 милиона смъртни случая
Най-опустошителната зараза в човешката история, Черната гибел - чумата, убива сред 75 и 200 милиона души през 14 век. Внезапното огнище на това заболяване визира, съгласно сегашните модели за прогнозиране, сред 75 и 200 милиона души, което, преведено в %, е сред 30 и 60% от популацията на Европа.
Според настоящите данни началото на пандемията е имало епицентър в Азия и се е разпространявала по търговски пътища към Европа, до момента в който е достигнала своя връх сред 1347 и 1353 година Въпреки че от епохи плъховете са упреквани за нейния генезис, изследване от 2018 година допуска, че се популяризира посредством бълхи и въшки от хора. Треска, кашлица, петна по кожата и други признаци като гангрена, която е дала името на епидемията, се популяризира като пожар в Северна Африка, Азия, Близкия изток и Европа с доста висока смъртност.
Въпреки че тежестта на чумата е друга според от региона, икономическите, политическите и обществените опустошения от нейните последствия са големи, изключително когато публичното мнение стартира да упреква евреите като виновни за отравянето на каналите за питейна вода.
Тогавашната медицина към момента е била толкоз базова, че не е била готова да изследва повода за болестта, тъй че историците, лекарите и биолозите не са намерили консенсус дали коренът на чумата е вид на бубонната чума или друго друго заболяване. През годините от този момент множеството типове Yersinia pestis са открити в Китай, което може да значи, че епидемията произлиза от този район.
2. Едра шарка (1520): 56 милиона смъртни случая
Също по този начин кръстен на пустулите, които предизвиква върху кожата, едрата шарка е опустошителна пандемия със смъртност 30%, изключително висока измежду децата и бебетата. Въпреки че произходът й е незнаен, има доказателства за съществуването й в доста ранен интервал, защото остатъци са открити в египетски мумии от III век прочие н.е.
През цялата история заболяването се е разпространявала от време на време и е разпространявала всеобщо, когато завоевателите са пристигнали в Новия свят: съгласно изчисленията към 400 000 души умират всяка година в Европа от 18-ти век и една трета от тези, които съумяват да оцелеят, развиват слепота или са обезобразени.
 COVID-19 - кои са по-смъртоносните скорошни епидемии, в това число грипни COVID-19 - кои са по-смъртоносните скорошни епидемии, в това число грипни
Новата пандемия от ковид, чийто жертви са над един милион души е по-смъртоносна спрямо други модерни вируси, макар че...
СЗО афишира изкореняването й през 1980 година след разнообразни старания за глобализиране на имунизационните акции. Смята се обаче, че шарката е умъртвила към 300 милиона души единствено през 20-ти век и към 500 милиона през последните 100 години от съществуването си.
Преди появяването на имунизацията в Китай се практикува инокулация за попречване на заболяването най-малко от Х век. Векове по-късно британката Мери Монтагу следи по какъв начин черкезите, които се убождат с игли, импрегнирани в гной от шарка, в никакъв случай не се заразяват с заболяването, което е един от най-големите приноси в това отношение на Запад, до момента в който ученият Едуард Дженър не създава ваксина 90 години по-късно.
След акциите за имунизация вирусът е погубен, като се изключи криогенните запаси, които към момента остават в две лаборатории в Русия и Съединени американски щати. Въпреки че някои групи специалисти желаят премахването им, с цел да се избегнат произшествия, то не беше осъществено заради липса на информация за вируса.
3. Испанският грип (1918-1919): 40-50 милиона смъртни случая
Противно на това, което може да наподобява заради името му, испанският грип е умъртвил повече от 40 милиона души по света и не е почнал в Испания. Въпреки че няма консенсус по отношение на произхода му, доста учени слагат първите случаи в Съединени американски щати през 1918 година
 СЗО предлага повече придвижване за децата и възрастните по време на пандемията СЗО предлага повече придвижване за децата и възрастните по време на пандемията
Всеки четвърти възрастен и всеки пети младеж не правят задоволително физическа интензивност, твърди СЗО. Всички възрастни би трябвало да извърш...
В подтекста на международна война, в която Испания е неутрална, там не се цензурира информацията за епидемията и нейните последствия, за разлика от участващите във войната страни, които отстраняват цялата информация в това отношение, с цел да не се деморализира армията и да не демонстрират най-уязвимите си точки на врага.
Следователно испанските медии са първите, които оповестяват за заболяването, а също по този начин Испания е една от най-засегнатите страни с 8 милиона инфектирани и 300 000 смъртни случая.
„ Цензурата и неналичието на запаси предотвратяват следствието на смъртоносния фокус на вируса. Сега знаем, че това е породено от огнище на грипен вирус А, от подтипа H1N1 ”, показва Медицински вестник. „ За разлика от други вируси, които главно засягат деца и възрастни хора, доста от жертвите му са младежи и здрави възрастни сред 20 и 40 години, възрастова група, която евентуално не е била изложена на вируса през детството си и не е имала натурален имунитет “.
4. Чума на Юстиниан (541-542): 25-50 милиона смъртни случая
Информацията за заболяванията от предишното е толкоз по-непозната, колкото повече се връщаме в историята. Съществуват обаче данни, които допускат, че по този начин наречената чума на Юстиниан е на четвърто място измежду най-опустошителните, с числа за смъртност сред 25 и 50 милиона души. Според демографските оценки от VI в. той е умъртвил сред 13 и 26% от популацията.
 Чумата - злополука с парадоксални последствия Чумата - злополука с парадоксални последствия
Чумата е една от най-големите произшествия в историята на човечеството. Въпреки това в дълготраен проект тя се оказва от изгода, написа Никол...
Произходът му е открит по време на Византийската империя при плъхове, минали стотици километри с търговски кораби, които плавали до разнообразни краища на Евразия сред 541 и 549 година Чумата се повтаряла в региони наоколо до средиземноморските пристанища, до към 750 година.
Местата, най-приети като генезис на пандемията, ни водят до комерсиалните анклави в Източна Африка, а най-приемливата й причина се намира в бактерията Yersinia pestis, както в по-късния случай на Черната гибел, макар че произлиза от друг вариант. В този случай името му се базира на римския император Юстиниан I, управлявал тогава Византийската империя.
5. СПИН (1981 г.-до момента): 25-35 милиона смъртни случая
От появяването си през 1976 година, вирусът на СПИН е умъртвил 32 милиона души, съгласно СЗО. Днес към момента живеят сред 31 и 35 милиона с заболяването, изключително в Африка.
Този вирус заразява клетките на имунната система, нарушавайки способността на организма да се бори с заболяванията. В най-напредналите стадии на вируса се появява синдром на добита имунна непълнота или СПИН, който е оказал огромно въздействие върху обществото освен във връзка с здравето, само че и като източник на дискриминация.
 Светът по време на пандемията от испански грип през 1918 (СНИМКИ) Светът по време на пандемията от испански грип през 1918 (СНИМКИ)
В момента светът се бори с подлия ковид, като досега са инфектирани 395 579 индивида, а смъртните случаи са 17 234. Ние ще ви въ...
СПИН остава един от най-сериозните проблеми на публичното здраве в света, изключително в страните с ниски и междинни приходи “, споделя СЗО. „ В средата на 2017 година 20,9 милиона души са получавали антиретровирусна терапия по целия свят. Само 53% от 36,7 милиона души, живеещи с него, са се лекували през 2016 година в международен мащаб “.
Околната среда, ключът към избягването на идващите пандемии
„ Опазването на биологичното многообразие значи опазване на човешкия живот. “ Ето какъв брой откровена беше група учени от Междуправителствената научно-регулаторна платформа за биологичното многообразие и екосистемните услуги (IPBES) предишния октомври.
В умозаключение на неотдавнашното си изследване те предизвестиха: същите сили, които движат изгубването на типовете, загубата на местообитания и изменението на климата ще доведат до повече пандемии в бъдеще.
" Без превантивни тактики пандемиите ще се появяват по-често, ще се популяризират по-бързо, ще убиват повече хора и ще повлияят на международната стопанска система с по-опустошителни последствия от всеки път ", заключават те в отчета, представен от БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР