От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022

...
От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022
Коментари Харесай

Танцувал ли е Зеленски бели денс? Проверка на фактите.

От началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година се популяризира извънредно доста дезинформация. Често обект на дезинформационните разкази е украинският президент Володимир Зеленски.

Твърдение: " Когато ти притрябват още пари… би трябвало да им направиш положително шоу ", написа консуматор в Х (преди Туитър). Публикацията демонстрира видео, в което сякаш Володимир Зеленски е облечен в стеснен златен костюм и танцува бели денс. Видеото е споделено от огромен брой профили в обществените мрежи.

Проверка на обстоятелствата: Невярно

Това видео не демонстрира украинския президент Володимир Зеленски, а бели денс танцьора и хореограф от Аржентина Пабло Акоста. Видеото е споделено от него в персоналния му профил в Инстаграм.

Фалшивото видео е направено като върху тялото на Акоста е сложена цифрово главата на Зеленски. Видеото беше споделяно неведнъж, откакто Акоста разгласява оригинала в своя профил. Сега то още веднъж се появи в обществените мрежи около визитата на Зеленски в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Не е първото такова видео

Преди да бъде определен за президент през 2019 година, Зеленски работеше като артист и комедиант. Затова и в интернет се популяризират няколко видеа от негови театрални изяви от предишното. През 2006 година Зеленски печели и украинската версия на риалити предаването " Dancing with the stars ".

Едно от тези видеа, които се популяризират, демонстрира Зеленски да прави подигравка на музикално видео на украинска група. В него актуалният украински президент е облечен в женски облекла и танцува провокативно. Споделящите видеото настояват, че няма по какъв начин подобен човек да бъде признат на съществено. Това видео единствено по себе си не е подправено, само че е от времето преди Зеленски да влезе в политиката - когато е бил артист.

Изкуственият разсъдък и дезинформацията

" Дийпфейковете постоянно се употребяват в дезинформационни акции по отношение на обществени фигури или хора, които са познати в обществото и са значими по някаква причина. Това постоянно преследва някаква съответна цел или пък се прави, с цел да се объркат хората. Поради тази причина има и доста дийпфейк видеа с украинския президент Зеленски ”, изяснява професорът от Нюйоркския щатски университет Сиуей Лиу.

, да вземем за пример, беше измежду първите, основани с изкуствен интелект, с цел да се манипулира войната. Тогава разбор на екипа на Дъждовни води за инспекция на фактите показа, че видеото е подправено. Откакто интензивно се употребяват цифрови принадлежности като ChatGPT и Midjourney, има от ден на ден опасения, че фалшификатите ще стават все по-трудни за различаване в бъдеще. Освен това вероятно фалшификатите ще станат толкоз доста, че ще е изключително мъчно да се откриват и ревизират всички.

" Няма подозрение, че ще се появяват от ден на ден дийпфейкове с усъвършенствани качества. Това се дължи на ускореното развиване на технологиите за генеративен изкуствен интелект и на възходящите доходи от комерсиалните приложения на тези технологии. Когато разноските и напъните за основаване на висококачествени дийпфейк видеа намалеят, ще достигнем до миг, в който потреблението им ще стане рентабилно спрямо други нискотехнологични разновидности в акциите за дезинформация и илюзия ", прибавя Лиу.

Инструментите с изкуствен интелект стават все по-добри и по-евтини всеки ден, а с това и подправеното наличие, идващо от тях, се трансформира във опция за всеки. Все по-незабележимото манипулиране на видеоклипове прави откриването им единствено по-трудно. Но има някои знаци, за които можете да внимавате, в случай че не сте сигурни в даден видеоклип или фотография. Ръководство за това можете да откриете в тази наша обява.

Вижте и това видео по тематиката:

Ролята на дийпфейк дезинформацията във войната в Украйна

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР