От началото на идната седмица новопристигналата руско-европейска автоматична междупланетна станция

...
От началото на идната седмица новопристигналата руско-европейска автоматична междупланетна станция
Коментари Харесай

През идната седмица ЕкзоМарс-2016 ще проведе първи научни измервания от орбитата на Марс!

От началото на идната седмица новопристигналата руско-европейска автоматизирана междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ” ще стартира да организира своите първи научни наблюдения на Марс.

Орбиталната задача дойде към Марс на 19 октомври и понастоящем се намира в мощно елиптична орбита с перигей, който варира сред 230 и 310 километра над повърхността и разцвет, възлизащ на 98 000 километра. “ЕкзоМарс-2016 ” прави една цялостна обиколка към Червената планета на всеки 4.2 дни.

Основната научна задача ще стартира едвам откакто бъде реализирана 400-километрова кръгова орбита, а това ще стане чрез комплицирана процедура, известна под името “еърбрейкинг ”. “ЕкзоМарс-2016 ” ще употребява триенето и съпротивлението на марсианската атмосфера, с цел да поправя орбитата си без преразход на гориво. Процедурата ще отнеме цяла година.

Но още идната седмица научният екип ще получи своята първа опция да калибрира приборите си и да направи своите първи наблюдения.

Всъщност неутронният детектор FREND работеше по времето на пътя към Марс и правеше някои измервания. Към него е инсталиран и издигнат в България уред за проучване на галактическа радиация, прочут под името “Люлин-МО ”. Измерванията от него по пътя към Марс разрешиха да се направи оценка на радиационната конюнктура на път към Марс. Резултатите ще са от изгода при планирането на бъдещи пилотирани задачи.

“Ако полетът към Марс продължава към 5-6 месеца, и противоположното също е правилно, а астронавтите останат на Марс към 1 година, общата насъбрана доза за това време, към 2 години, ще е на лимита на допустимото или може би малко над допустимото. И то при положение на неявяване на слънчеви изригвания ”, е съобщила проф. Йорданка Семкова за Интерфакс.

Другите три научни комплекса – съветският АЦС, европейският NOMAD, както и камерата CaSSIS ще създадат своите първи наблюдения идната седмица. АЦС и NOMAD са извънредно прецизни принадлежности и ще разрешат да се откри дали в атмосферата на Марс има редки газове. От тях от необикновен интерес е метанът, който може да се получи в резултат на биологична или геологична интензивност ()

Измерванията могат да бъдат направени по три метода: посредством ориентиране към Слънцето през атмосферата, посредством наблюдаването на хоризонта и разсеяните слънчеви лъчи от атмосферата и посредством наблюдаването на слънчевите лъчи, отразени непосредствено от повърхността. В рамките на тази първа седмица обаче съществуват единствено две благоприятни условия за наблюдения – посредством ориентиране на инструмента към хоризонта и директното наблюдение на повърхността. Планират се и наблюдения на луната Фобос.

И това, което е най-интересното за необятната аудитория: идната седмица камерата CaSSIS ще направи първите фотоси на Марс. Както беше обявено по-рано, към този момент се възнамерява публикуването на фотоси пред медии и в Интернет да стане на 1-ви декември.

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР