От началото на годината много от потребителите на WhatsApp се

...
От началото на годината много от потребителите на WhatsApp се
Коментари Харесай

WhatsApp и личните данни: какво знае приложението за нас

От началото на годината доста от потребителите на WhatsApp се усещат несигурни. Новообявените условия за прилагане на приложението будят съществени терзания, че персоналните им данни и споделяната от тях информация не са задоволително добре предпазени. Затова доста от тях взеха решение да се трансферират към други платформи, да вземем за пример Signal. Същевремнно пък от WhatsApp, който е благосъстоятелност на Facebook, отложиха актуализацията на приложението.

Каква е задачата на новите правила?

За да си върне доверието на потребителите, WhatsApp започва нова рекламна акция в Германия и Англия. Посланието е еднопосочно: WhatsApp е бранител на персоналната информация.

По данни на WhatsApp, приложението се употребява от към 2 милиарда консуматори по света. Промените в него целят главно да вкарат нова функционалност, която да разреши на клиентите да споделят освен със свои другари и родственици, само че и с компании. Така да вземем за пример в WhatsApp ще е допустимо да се обърнеш непосредствено към самолетната компания си и да я попиташ дали полетът ти закъснява. Разширяването на функционалностите на приложението са опция за Facebook да печели пари от безплатното приложение. Все отново преди седем години компанията на Марк Зукърбърг закупи WhatsApp за 22 милиарда $.

За да може да вгради новата функционалност, WhatsApp помоли своите консуматори при започване на януари 2021 да се съгласят с нови условия за прилагане и нова политика за отбрана на персоналните данни. Наред с други неща, ставаше въпрос за прекачване на данни към Facebook - поради което породи и страхът, че компанията-майка ще получи големи бази данни и ще може да ги употребява свободно. Платформите Facebook и Инстаграм печелят пари с персонализирана реклама - и са спечелили репутацията на " октоподи от данни " поради детайлното таргетиране на потребителите.

Съдържанието остава заключено

Затова и известието на WhatsApp, което евентуално е неточно дефинирано, бе посрещнато с отвращение. Службата по отбрана на данните в Хамбург даже забрани на Facebook да обработва данни от WhatsApp като защитна мярка. " Тази актуализация не уголемява опциите ни за шерване на данни с Facebook ", споделят от WhatsApp в отговор на въпрос на Дойче Веле.
 Фейсбук, Instagram и WhatsApp се сринаха в някои елементи на света Фейсбук, Instagram и WhatsApp се сринаха в някои елементи на света
Фейсбук, Instagram и WhatsApp се сринаха в доста елементи на света в петък. Хиляди консуматори на обществените мрежи се оплакаха, че нямат...

От компанията допълват, че наличието на чатовете - включително текстове, фотоси и видео - се криптират автоматизирано, тъй че единствено създателят и получателят могат да ги прочетат. В същото време при всяко известие се получават и мета данни, които да вземем за пример демонстрират кой на кого по кое време е изпратил известие. В тях попадат и телефонният номер, IP-адресът и прочут брой " бисквитки ".

Данните в Европейски Съюз са добре предпазени

В рубриката за постоянно задавани въпроси на WhatsApp четем, че Facebook обработва редица данни, с цел да " извърши услуги - да вземем за пример да организира разбор ". Борбата против спам сметките също бива улеснена посредством продан на информация сред другите платформи. Говорителка на WhatsApp не пожела да даде по-конкретна информация кои данни се проучват и по какъв начин.

Данните на потребителите са добре предпазени в Европейския съюз, даже и след последната актуализация. " Към момента WhatsApp не споделя персонални данни с Facebook ", се споделя още в " Често задавани въпроси ". Англия също продължава да попада в " европейския регион " и след Брекзит.

За потребителите отвън това пространство обаче се ползват други условия. WhatsApp даже категорично загатва " проявлението на подобаващи предложения и реклами в продуктите на Facebook " като причина, заради която потребителските данни се предават на компанията-майка.
 Турция проверява Фейсбук и WhatsApp Турция проверява Фейсбук и WhatsApp
В понеделник турските регулаторни органи започнаха следствие на колоса в обществените мрежи Фейсбук и на неговото месинджър приложени...

Нова функционалност - автоматизирано търкане на известия

Същевременно WhatsApp възнамерява да разшири услугите, които предлага. Занапред потребителите ще могат да изпращат известия, които да се самоизтриват. Всъщност още от предходната година съществува опцията да въведеш седемдневен период за заличаване на чат. Конкуренцията също предлага сходни варианти: да вземем за пример Signal. Telegram пък предлага сходна опция единствено в специфични частни канали, които апропо са единствените, които са криптирани. В Threema няма самоизтриващи се известия.

Скоро обаче до някои известия в WhatsApp ще имат достъп и външни лица в Германия. Същото важи и за Signal, Telegram и Threema. Миналата седмица Бундестагът одобри законопроект, който дава на тайните служби повече пълномощия в по този начин наречения " телекомуникационен мониторинг на източници ". В случай на съмнения в тероризъм да вземем за пример, известията в чата ще могат да бъдат четени с шпионски програмен продукт, преди да бъдат криптирани за изпращане. Правозащитници, публицисти и други заинтригувани страни остро разкритикуваха проектите.

 

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР