От момента, в който САЩ вкараха войски в Ирак, минаха

...
От момента, в който САЩ вкараха войски в Ирак, минаха
Коментари Харесай

The Washington Post: Имат ли американските военни бъдеще в Ирак?

От момента, в който Съединени американски щати вкараха войски в Ирак, минаха 16 години, само че и до момента в близкоизточната страна има към 5,2 хиляди американски военнослужещи. Когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ги посети през декември - първото му пътешестване до зона на спора като главнокомандващ, подхванато малко след непредвиденото му оповестяване на проекта за евакуиране на войските от Сирия - мнозина възприеха тази стъпка като знак за усилване на американската задача в Ирак. По-късно водачът на Вашингтон удостовери, че в близко бъдеще няма да има евакуиране на американски войски от Ирак. Какво обаче е бъдещето им там? Отговор на този въпрос търси Адам Тейлър в публикация за авторитетното издание The Washington Post, представена от организация " Фокус ".
„ Всъщност можем да използваме Ирак като база, в случай че желаяме да предприеме нещо в Сирия ", съобщи Тръмп по време на визитата си през декември. Но, макар че Тръмп и неговите съветници по националната сигурност може да желаят военните им да останат там, думите и дейностите им, наподобява, лишават иракското управление от желанието да толерират американски военни на своята земя.
Въпреки че от 2003 година насам в Ирак има многоброен контингент американски военнослужещи, (техният брой доближи 170 000 през 2007 г.), администрацията на Обама изведе американските военни, откакто Съединени американски щати и Ирак не съумяха да реализират съглашение, което да дефинира дейностите на военнослужещите на Вашингтон в тази страна. Последните американски сили напуснаха Ирак през декември 2011 година
След подема на „ Ислямската страна “ в Сирия и Ирак през 2014 година, Багдад се обърна към Съединени американски щати за помощ. Американските военни се завърнаха, само че единствено с цел да се борят с терористите - и американските управляващи признаха това. „ Нашата военна задача в Ирак е съсредоточена към аргументите, заради които държавното управление на тази страна ни помоли да отидем там ", разясни военачалник Джоузеф Вотел, началник на Централното командване на Съединени американски щати, в границите на съвещание на сенатската комисия за защита по-рано тази седмица.
Съединени американски щати и Ирак не подписаха ново съглашение за статута на войските, което да разясни изискванията за оставането на американските военни. Това значи, че те са в Ирак единствено по искане на Багдад.
От позиция на Тръмп, американските бази в Ирак са много разумно място, от което да се следи или да се опълчва на Иран. В последна сметка, политиката на американската администрация по отношение на Иран се свежда до въздържане на страната, която е „ източник на евентуална заплаха и спор ". Но изчисленията на иракското държавно управление са доста по-сложни.
Като цяло, новото държавно управление на Ирак се опита да не се слага сред Вашингтон и Техеран - неговия доста по-силен комшия. Смята се, че новият министър председател в Багдад Абдел Махди се стреми да откри компромис, за което може да разчита на поддръжката на шиитските политици, водени от популисткия и нравствен водач Муктада ал Садр, критик на Иран и Съединени американски щати.
Ако Ирак откаже да толерира американските военни, по какъв начин ще реагира Тръмп? Би било хубаво да се мисли, че не би направил нищо. Тръмп от дълго време подлага на критика това, което той разказва като „ безкрайни войни " и военните акции на американските военни в чужбина.
Изглежда обаче, че в този момент администрацията на Тръмп последователно осъзнава - както стана в Сирия, че многочислените му външнополитически задания в Близкия изток - понижаване на американското военно наличие в чужбина, битка с „ Ислямска страна “, въздържане на Иран, неведнъж са несъвместими.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР