От Министерството на здравеопазването излязоха с официално становище във връзка

...
От Министерството на здравеопазването излязоха с официално становище във връзка
Коментари Харесай

МЗ опроверга информация от член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

От Министерството на здравеопазването излязоха с публично мнение по отношение на публикуваното през днешния ден, 15 септември, известие от госпожа Пенка Георгиева. В него Георгиева твърди, ме " едно дете към този момент е първа жертва на решението на министъра на опазването на здравето за уволняване на работещ шеф на Фонд за лекуване на деца. "
От министерството настояват, че информацията е изцяло манипулативна.
" Снощи към мен се обърна родител на дете с подадено заявление на 12 септември 2017 година за незабавно лекуване на доста тежко онкологично заболяване - лимфом на Ходжкин. Момчето навършва 18 години на 21 септември, само че новият шеф на Фонда доктор Мариета Райкова от недовиждане, вместо незабавно да задвижи процедурата, е разпределила заявката на собствен чиновник в отпуск и разглеждането е планувано чак за месец октомври за разглеждане ", твърди ПенкаГеоргиева.
В интервала 08.08-23.08.17 година детето е лекувано в Детската онкохематологична клиника към УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ “, като поставената диагноза е „ Класически Хочкинов лимфон “. Пациентът е изписан по гледище на родителите и от 26.08.17 година е приет в болница в болница “Kantonsspital St.Gallen”, Швейцария, изясняват от своя страна от здравното ведомство.
На 12.09.17 година родителите подават заявление пред ЦФЛД за организационно и финансово подкрепяне на лекуването в същата болница – в Швейцария, като в интервала 12.09-15.09 (от подаването до днес) не са потърсили контакт с Фонда , прецизират още от Министерство на здравеопазването.
Д-р Мариета Райкова е изискала мнения от проф. Добрин Константинов, народен съветник по Детска онкохематология и от външните специалисти към ЦФЛД – доцент доктор Мария Спасова, завеждащ Онкохематологично поделение в УМБАЛ „ Св. Георги “ – Пловдив и доцент доктор Валерия Калева, завеждащ Специализирана детска клиника по клинична хематология и онкология в УМБАЛ “Св. Марина “ - Варна.
По заявката на детето към този момент са постъпили мнения и те ще бъдат предоставени за разглеждане от Обществения съвет.
Пределно ясно е, че жертва няма, че казусът по никакъв метод не е привързан нито с решенията на министъра на опазването на здравето, нито с лицето, изпълняващо длъжността шеф на ЦФЛД. В момента детето е под лекарско наблюдаване, а документите по заявката му се преглежда по реда на Правилника за активността на Фонда, се споделя още в известието до медиите от Министерство на здравеопазването.
Министерство на здравеопазването се обръща към госпожа Георгиева, с цел да ѝ подсети, че е неприемливо да се спекулира с детски ориси, което, за наша изненада, тя си е разрешила. Неморално е здравословните проблеми на децата и болката на техните фамилии да бъдат използвани за образуване на внушения.
Министерство на здравеопазването има вяра, че с наличието си в Обществения съвет на Фонда, неправителствените пациентски организации имат за задача да подсигуряват обективност и бистрота на процесите, неизменима част от което е и поднасянето на истината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР