От Министерството на правосъдието има 2719 върнати за доокомплектоване преписки

...
От Министерството на правосъдието има 2719 върнати за доокомплектоване преписки
Коментари Харесай

2719 преписки за българско гражданство върнати в Генералното консулство в Битоля

От Министерството на правораздаването има 2719 върнати за доокомплектоване преписки в Генерално консулство в Битоля, Република Северна Македония (РСМ). Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел в границите на днешния парламентарен надзор. Тя отговори на въпроси на депутата Ангел Георгиев от „ Възраждане “ по отношение на Генерално консулство на Република България в Битоля, РСМ.

В началото на февруари Габриел заяви, че в Генералното консулство на страната ни в Битоля тече проверка заради получен сигнал за нарушавания в процедурата за даване на българско поданство.

След привършване на инспекцията е направен отчет с оценка и разбор на всички събрани документи и информация, сподели през днешния ден вицепремиерът. Докладът е утвърден от Габриел и е изпратен на Инспектората на Министерството на правораздаването. С оглед отчета на Инспектората съм разпоредила сезирането на Дисциплинарния съвет на Министерството на външните работи. Очаквам те допустимо най-бързо да се съберат и да бъдат изпълнени всички рекомендации. Докладът ще бъде изпратен на Народното събрание. В него има плашещи констатации във връзка с размера на правила, които са базисни, за което и да е било консулство, разяснява Мария Габриел.

Ангел Георгиев показва във въпроса си, че е получил сигнал, съгласно който служителка на Генералното консулство, която е била на позиция хигиенист, редовно е провеждала изявленията за българско поданство.

Извършена е инспекция и не е установено служителката Веска Котевска да е провеждала изявленията. 

Весна Котевска през интервала 2021 – 2023 година е била назначена като локално лице в Генералното консулство въз основа на едногодишен контракт за външна услуга. Тя е изпълнявала действия като механически помощник, подпомагащ консулското длъжностно лице по инспекция на окомплектоваността на документите, които жителите подават, както и други действия, в това число по разчистване и стерилизация на приемните и служебните пространства, изясни Габриел.

От 4 октомври 2023 година ръководителят на Битоля приключва активността на Котевска по инспекция на документите като механически помощник. Указанията за отпадане на отговорностите по изпращане на документите не са спазени. Към сегашния миг служителката към този момент няма достъп до архивите и активността на консулската работа, сподели още вицепремиерът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР