От местните избори в Москва не се очакваше много заради

...
От местните избори в Москва не се очакваше много заради
Коментари Харесай

Местните избори в Русия – отмяна на единомислието

От локалните избори в Москва не се очакваше доста поради внушението, че локалната власт няма кой знае какви компетенции.
Като главен и единствен проводник на опозиционната политика беше партия „ Яблоко “, която мнозина побързаха да погребат след неуспеха на парламентарните избори. В последна сметка обединените демократи с водач Дмитрий Гудков направиха дребна общинска гражданска война и изненадаха неприятно съперниците си . По данни от 2 часа през нощта (11 септември) демократите получават в Москва към 190 депутатски мандата от 1500 и което е по-важно – множеството от тях са в осемте общински събрания на града. Създаването на устойчива съпротива на локално московско равнище очевидно ще поправя траекторията, по която през последните години се движеше огромната съветска политика. Това написа в собствен разбор съветският публицист Кирил Мартинов за изданието " Новая газета. "
Нарастващият авторитаризъм на фона на всеобщата незаинтересованост най-накрая се сблъска с демократичната интензивност. Това отклоняване от логиката " нищо няма да се промени " задейства някои нови политически процеси, а също така трансформира упованията на хората, счита Мартинов.
Преди всичко в общинските свети, където опозицията получава болшинство, депутатите въпреки всичко имат действителни компетенции. Местната власт ще бъде принудена на съгласува с тях бюджетните разноски, а две трети от гласовете на депутатите са задоволителни, с цел да отстранен управлението на управата .
Няколко региона на Москва ще станат сцена на общественото политическо противостояние на изпълнителната и законодателна власт - нещо, за което в Русия започнаха да не помнят. Гудков през цялото време споделяше, че общинските препоръки могат да бъдат употребявани и като социална естрада: депутатите могат да изричат несъгласието си освен с действието на районните управляващи, само че и да вършат по-широки обществени изявления. По този метод се случва дребна анулация на единомислието в Русия.
С това е обвързвано второто значимо събитие. Архитектурата на общинските избори в Москва е такава, че спечелилият не получава всичко. В многомандатните окръзи в общинските препоръки може да попаднат и други хора. Това значи, че митологичните 14% (несъгласни, евройпески насочени и т.н.) на изборите от 10 септември за първи път през последните години получават политическо посланичество. За съпоставяне изборите в Държавната Дума са проведени по този начин, че спечелилият получава всичко – поради съчетаването на едномандатните окръзи и 5% преграда за партийните описи. Затова се случва парадоксалната обстановка, когато даже формалната социология фиксира доста и интензивно недоволно малцинство, само че в Народното събрание това не се отразява .
Властите не чакаха сериозен удар на локалните избори и в следствие 14% от жителите се върнаха в политическия живот на страната. Поне алегорично.
Сега „ единорусите “ застават лице в лице с опозиционерите, а в съветската политика има единствено един важен въпрос – цялостната поддръжка на властта или опонирането ѝ. Демократичният пренос е вероятен вследствие на оформянето и осмислянето на такава поляризация. Друго позитивно следствие от московските избори е изострянето на полемика за ролята на водачеството в опозицията.
Достойни резултати на предно равнище в съветската политика се научиха да демонстрират разнообразни хора, обединили се благодарение на Гудков и „ Яблоко “. Може би тяхната активност заслужаваше повече поддръжка от страна на Алексей Навални.
Общинската гражданска война стана допустима поради пропуща на властта. Наблягайки на оптимален напън за интензивността, тя в последна сметка загуби – даже получавайки множеството мандати си завоюва и непримирими съперници в препоръките.. По този метод водените под строй курсанти се сблъскаха със забравените от 2011 година необичаен тип - ядосани жители . И последните очевидно бяха задоволително доста, с цел да вземат участие в багра и да победят. Неслучайно градските спорове - към парковете, застрояванията и полемиките за реновации, бележеха растеж в политиката.
Накрая, тези общински избори са крачка към ненадейно конкурентните избори за кмет на Москва през 2018 година За сходен сюжет доста се говореше, само че конкуренцията се разглеждаше по-скоро като теоретична. Сега теорията минава в процедура. И за Дмитрий Гудков, който има желание да се кандидатира за поста на кмет на Москва и за младите претенденти от „ Яблоко “ локалните избори станаха инструмент за политически анализ. Оставаме в политиката и в този момент въпреки всичко ще бъдем представлявани – най-малко на общинско равнище.
Нарушенията в изборния развой в Москва
Още преди началото на гласуването се появи информация, че кметството на Москва е свело до най-малко осведомителната акция за провеждането на локални избори. А решението за отвод от осведомителна поддръжка е взела заместник-кметът Анастасия Ракова „ с цел да преминат единствено съгласуваните претенденти “.
Ден преди изборите се появи видео, в което заместник-председателят на московския регион Ново Переделкино Светлана Антонова предава пликове на представителите на изборните комитети и разисква въпросите, свързани с преброяването на интензивността и бюлетините. В същия ден Антонова и цялото управление на управата са били уволнени, а членовете на изборните комисии на региона – заменени. Всичко това описа в своя Twitter профил кметът на Москва Сергей Собянин.
На 10 септември са постъпили над 500 сигнала, свързани с изборния развой в Москва, което е най-високият индикатор в Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР