От месеци България е разтърсвана от протести. Участниците в тях

...
От месеци България е разтърсвана от протести. Участниците в тях
Коментари Харесай

Австрийската национална телевизия ORF: COVID-19 е жокерът на Борисов да не дава оставка |

От месеци България е разтърсвана от митинги. Участниците в тях упорстват за оставката на държавното управление на премиера Бойко Борисов. Отново и още веднъж по време на митингите се стига до съществени конфликти, при които има потърпевши хора и арести, в това число при митингите по случай Деня на българската самостоятелност тази седмица. Управляващата от 2017 година коалиция на Борисов желае да остане на власт предвид на рецесията с Коронавирус, оповестява австрийската национална телевизия ORF.

Наскоро Борисов още веднъж отхвърли да подаде оставката на държавното управление си, аргументирайки се още веднъж с коронавирусната рецесия. Той при всевъзможни случаи употребява и инструментализира рецесията като средство за политически напън, сходно на „ жокер ”, настояват съперниците му. Следващите постоянни парламентарни избори са през март 2021 година Протестиращите упрекват Борисов в корупция и непосредственост с олигарси. България е считана за страната в Европейски Съюз, в която корупцията е най-широко публикувана. Страната е относително бедна. Малко на брой олигарси управляват огромни елементи от стопанската система.
Борисов се пробва също да дискредитира протестиращите, като ги свързва с нарушители. „ Мафията в този момент желае да смъкна държавното управление (…). Това ме кара да мисля, че не би трябвало да се подава оставка “, сподели министър председателят в средата на септември.
„ Хазартният бизнес, контрабандистите – всички те в този момент са на улицата против нас ”, съобщи той, имайки поради хазартен необут, който се намира в Дубай и в София е упрекнат в ликвидиране и управление на незаконна група. Прокуратурата го упреква, че управлява и финансира митингите.

Тежка рецензия към основния прокурор

Протестиращите, от своя страна, разказват Борисов и неговото държавно управление като мафия. Протестите се подхранват от държавните проекти за изменение на конституцията. Критиците настояват, че промяната не планува по-голяма отчетност на основния прокурор. Настоящият основен прокурор Иван Гешев също се сблъсква с апели за оставка поради хипотетични връзки с могъщи олигарси.

Реформата следва да ограничи и правата на президента. Настоящият държавен глава Румен Радев е доста сериозен към държавното управление на Борисов. Той поддържа настояванията на протестиращите. Неотдавна президентът прикани държавното управление да подаде оставка: „ Промяната е неизбежна. Инатенето на ръководещите единствено задълбочава рецесията “, написа той във Facebook.

Директни изследвания

Борисов ръководи съвсем непрестанно от 10 години. Той подаде оставка през 2013 и 2016 година, само че няколко месеца по-късно се връщаше отпред на държавното управление. Сега обаче отхвърля да се отдръпна преди края на третия си мандат през март. Според социологически изследвания от средата на септември, в случай че изборите се проведат в този момент, ръководещата партия ГЕРБ ще получи 23,8 % от гласовете, а социалистите 23,4 %. 47 % от интервюираните считат, че са нужни нови избори.

Вълнение при започване на образователната година

Държавата членка на Европейски Съюз е по-малко наранена от пандемията на ковид, в сравнение с през юли и август, само че в страната с съвсем седем милиона поданици към момента съществуват опасения, че броят на случаите може още веднъж бързо да се нарасне. Например, предходната седмица имаше мощна рецензия във връзка с ограниченията, подхванати във връзка възобновяването на учебните занятия след шестмесечната пауза, провокирана от Коронавирус.

Според тези първи правила, не би трябвало да се носят защитни маски в клас, а единствено в коридорите и в други затворени учебни пространства. Разгневени родители стачкуваха против тази умерена мярка пред Министерството на образованието в София с гледище да могат да решат независимо дали децата им да носят маски в учебно заведение. Недоволство провокира и решението за основаването на изолатори, в които би трябвало да бъдат сложени възпитаници с температура или признаци на COVID-19, до момента в който родителите им не ги приберат. Протестиращите се оплакаха, че българската дума „ изолатор “ за това оборудване може да накара учениците в него да се усещат отговорни.

Загриженост за свободата на медиите

Брюксел обаче следи с паника митингите и обстановката със свободата на медиите и върховенството на закона в България. Тя следи демонстрациите „ с огромна угриженост ”, съобщи неотдавна заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на чуване в Европейския парламент в Брюксел.

„ Действията на силите за сигурност постоянно би трябвало да бъдат пропорционални. “ Положението на свободата на медиите и печата също е обезпокоително, сподели Йоурова пред членовете на парламентарната комисия по цивилен свободи. Според последните изследвания, „ отрицателното развиване в България е доста явно “.

В същото време настоящият механизъм за надзор на Европейски Съюз на България и Румъния към този момент няма да бъде преустановен, сподели Йоурова. Откакто се причислиха към Европейски Съюз през 2007 година, двете страни са подложени на специфичен надзор: по това време, предвид на дефекти в правосъдната система и битката с корупцията и проведената престъпност, беше контрактуван механизъм за съдействие и инспекция. В същото време страните би трябвало да извършват условия, което предстои на регулярна инспекция.

„ Има доста работа за извършване “

Правителствата в София и Букурещ упорстват от години тази процедура да бъде прекъсната. Механизмът трябваше да бъде преустановен през 2017 година, „ само че имаше и към момента има доста работа ”, сподели Йоурова. Тя също желае процедурите да бъдат прекъснати, само че Румъния и България ще би трябвало да изпълнят уговорките си.

Йоурова отхвърли изказванията на някои евродепутати, че Комисията е оставила прекомерно дълго необезпокоявани България и Борисов, който ръководи от години. Европейската комисия не е парламентарен арбитър или прокурор и не носи отговорност за вътрешнополитическата обстановка в държавите-членки.

Б. ред. - Преводът на публикацията е на организация БГНЕС.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР