„От мен като омбудсман се очаква да защитя гражданите, защото

...
„От мен като омбудсман се очаква да защитя гражданите, защото
Коментари Харесай

Омбудсманът: Фирмите за бърз кредит се превръщат във фирми за бърз крах на гражданите

„ От мен като омбудсман се чака да защитя жителите, тъй като за част от тях заплащането на големи лихви, разходи, компенсации и неустойки е непостижимо. Много от хората изпадат във финансовото тресавище, застрашени са от финансово изключване, поради лавинообразното повишаване на задълженията им. Така от моментно решение в сложен за жителите финансов миг, компаниите за бърз заем се трансформират във компании за бърз провал за тях “. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова по време на инициираната от нея в институцията кръгла маса по проблемите на жителите с компаниите за бързи заеми.

По думите й през последните седмици в институцията са се получили тъжби и от юристи, и от магистрати със класифициране на проблемите, с които се сблъскват в своята процедура. Става дума за съществени нарушавания от страна на компаниите за бързи заеми, на заобикаляне на закона и включване в договорите за бързи заеми на най-разнообразни неравноправни клаузи.

Според Манолова форумът има за цел освен да „ сигнализира за проблемите “, само че и да се набележат ограничения за тяхното превъзмогване, в това число да се обърне внимание и на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране за тяхното битие.

На полемиката бяха представени данни на Българска народна банка, съгласно които 2 милиарда 522 млн. са отпуснатите заеми за първото тримесечие. Пак по нейни данни 200 млн. лв. са така наречен неприятни заеми или забавените за връщане такива.

„ Това число обаче не би трябвало да се приема еднопосочно, защото една огромна част от тези заеми се продават на колекторски компании. По данни на асоциацията на колекторите, 19 % от необслужените заеми, които са продадени на компании за събиране на вземания, идват точно от бързи заеми “, уточни Манолова.

Проблемът с необслужените заеми е в първата тройка, дружно със комплицираната геополитическа обстановка и с киберпрестъпността, от рисковете за 2019 година пред финансовите системи на Еврозоната, показва Европейската централна банка.

„ България е в топ 5 на страните от Европейски Съюз по неприятни заеми. За 2018 година необслужените заеми са на стойност 800 млн., като 600 млн. от тях са потребителски от физически лица “, цитира статистика публичният бранител.

Омбудсманът напомни, че измежду ограниченията, които институцията е подхванала, с цел да отбрани жителите, е законопроектът, направен дружно с магистрати, юристи и цивилен организации и импортиран преди повече от 4 месеца в Народното събрание за промени в Гражданско процесуалния кодекс. Неговата цел е въвеждането на обвързване за съда в заповедното произвеждане да следи служебно за неравноправни клаузи в договорите. Така всичките големите лихви, неустойки и компенсации ще бъдат анулирани като оскъдни от българските съдилища.

Общественият бранител акцентира, че до две седмици в институцията ще показа законопроект за частния банкрут, който ще бъде още една опция за жителите, които са изпаднали във финансова безтегловност и нямат вероятност пред себе си и своите фамилии, да получат втори късмет.

„ Много задълбочено и отдавна работим с сътрудниците за подобен закон. Ще го внесем в Народното събрание и ще упражним напън за приемането му от народните представители. Разбира се, преди този момент ще създадем разисквания с виновните институции “, сподели още омбудсманът.

Манолова напомни, че предходната година концепцията на този законопроект е била необятно разисквана с представители на работодателски организации, синдикати, разнообразни министерства, банковата асоциация, депутати.

„ Очакват се и съответни дейности от Комисията за отбрана на потребителите. Те имат пълномощието да внасят групови искове, решенията, по които по-късно са наложителни и за взаимоотношенията на всеки един жител, нищо че не е взел участие в този иск, с компании за бързи заеми “, означи Манолова.

Тя беше безапелационна, че деликатно ще реши с екипа си нуждата от внасяне на спомагателни законодателни оферти и даде за образец въвеждането на лицензионен режим на компаниите за бързи заеми и действен надзор върху тяхната активност.

На форума в детайли бе обяснено какви са проблемите на хората с компаниите за бързи заеми. Те постоянно имат наказателна клауза за неосигуряване на гарант, който би трябвало да взима да вземем за пример 7 пъти по-високо заплащане от минималната заплата. Друг проблем е обезпечаването на банковата гаранция, която е ясно, че не могат да получат поради ниското обществено състояние на кредитоискателя.

„ Абсурдно е настояването за даване на гарант или банкова гаранция в тридневен период след отпущането на заема. Т.е. компанията изнапред е наясно, че няма по какъв начин да бъде изпълнено едно такова изискване “, разяснява омбудсманът и добави, че това е метод за увеличение на възнаградителната рента.

По думите й честа процедура на компаниите за бързи заеми е да включват така наречен пакети с спомагателни услуги, които са още един метод за увеличение на същата тази възнаградителна рента, както и метод да се прескочи в някои случаи неведнъж годишния % на разноските по един заем.

Сред другите проблеми, които открои Манолова, бяха взимането на такса за извънсъдебно събиране на заема, което съгласно омбудсмана значи, че тези компании желаят от хората авансово да си платят за това, че ще ги тормозят по телефона, с писма, у дома, на работното им място, а също и че взимат такси за домашно посещаване.

„ Имаме недоволства от жители за несъразмерно високи застрахователни награди “, сподели публичният бранител и като даде образец, че за заем от 2 000 лева, се желае 1 540 лева застраховка, която освен това важи единствено в границите на една седмица.

Манолова беше безапелационна, че изброените образци са в нарушаване на разпоредбите и би трябвало да бъдат освен прекратени, само че и глобени. Според нея казусът е в неналичието на надзор върху компаниите за бързи заеми, тъй като единственият орган, които ги управлява, е Комисията за отбрана на потребителите, само че тя няма по какъв начин да управлява всекидневно близо 100 компании в бранша.

Омбудсманът подчертава още, че с цел да бъде упражнявана подобен тип активност, е належащо лицензиране на компаниите за бързи заеми, което Българска народна банка би могла да издава.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР