От лозови листа до кафе и сирене, саудитските хранителни магазини

...
От лозови листа до кафе и сирене, саудитските хранителни магазини
Коментари Харесай

В Саудитска Арабия бойкотират турските продукти

От лозови листа до кафе и сирене, саудитските хранителни магазини изтеглят турските артикули от рафтовете след апели за протест, осведоми Агенция Франс Прес.

Турция и Саудитска Арабия от дълго време се борят за водачество в ислямския свят, само че тяхното геополитическо съревнование се ускори, откакто саудитски сътрудници убиха журналиста Джамал Хашоги в консулството на страната в Истанбул през 2018 година, написа News.bg. Богатата на нефт монархия оказва напън върху към този момент закъсалата турска стопанска система. Саудитските туристи са призовавани да не посещават Турция и да не купуват турски парцели.

Сега турските експортьори на текстил и други артикули се оплакват от липса на саудитски клиенти и предизвестяват, че опитите на Рияд да блокира вноса могат да обиден международните вериги на доставки. След апели на шефа на Саудитската комерсиална камара да се " бойкотира всичко турско ", тази седмица доста хранителни вериги оповестиха, че стопират износа и продажбата на турски артикули. Някои магазини оповестиха, че ще продължат продажбите на турски артикули да привършване на запасите.

Но в един магазин в Рияд сътрудник на Агенция Франс Прес е видял, че продавачите са премахнали всички турски артикули, такива като кафе, шоколади и буркани със зеленчуци. Не е ясно каква е съответната причина за новия протест. Рияд и Анкара са в спор по редица районни въпроси - от Либия и Сирия до Катар. Опасявайки се, че това може да отдръпне задгранични вложители и на фона на съмнения, че Турция може да внесе недоволство в Световната комерсиална организация, държавното управление на Саудитска Арабия се дистанцира от протеста. Властите отхвърлят да са сложили ограничавания на турски артикули и акцентират, че жителите водят тази акция.

Но в декларация осем водещи турски бизнес групи настояват, че доста саудитски компании са били принудени да се подпишат под писмо с ангажимент да не внасят артикули от Турция. Турска асоциация оповестява, че бизнесът е изгубил 3 милиарда $ в Близкия изток предходната година поради отрицателно разбиране на Турция. Според наблюдаващи Анкара евентуално няма да се подаде на натиска. Саудитска Арабия е 15-ият максимален пазар на турски артикули, най-вече текстил, химикали, мебели и стомана. Но саудитски националисти предизвестяват, че протестът може да се популяризира и до районните съдружници на монархията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР