От Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и

...
От Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и
Коментари Харесай

КРИБ и БФИЕК с остра реакция до КЕВР за цената на газа за индустрията

От Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българска федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) изпратиха взаимна декларация до формалните управляващи в България във връзка цените на природния газ за ноември.

Публикуваме откритото писмо без редакторска интервенция:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЕВР,

Категорично протестираме в енергийна рецесия промишлеността да се товари с непостижими цени на природния газ. Решението на КЕВР мина всички граници!? Как ще привличаме вложители? Като с административни актове застрелваме стопанската система?! Утре като няма промишленост, кой ще „ доплаща “ евтината електрическа енергия и евтиното парно за популацията!? Удачно е да попитаме: „ Докога КЕВР ще се държи като отделение на общественото министерство? “ Регулаторът изпрати обръщение към стопанската система. И то е: „ Инвеститори, бягайте надалеч от тази страна! “

Индустриалните предприятия ще заплащат през този месец природния газ на цена с близо 30% по-висока от одобрената от КЕВР! Регулаторът неведнъж е заявявал, че той утвърждава, а не дефинира цената на природния газ. С други думи се допуска, че комисията следва да е поръчител за справедливостта на цената, препоръчана от „ Булгаргаз “ ЕАД. Това е следващ образец за кръстосано субсидиране от страна на енергоинтензивните индустриални консуматори към контролирания пазар. И е следващата тежест, която те би трябвало да понесат по време на пандемия! Настояваме „ Булгаргаз “ ЕАД да внесе ново изменено заявление за одобряване на цените на природния газ за м. ноември, в което да са взети поради всички фактори, които разрешават намаляването на декларираната за одобряване цена! Настояваме КЕВР да анулира решението си и да излезе с ново, в което заслужено се разпределят изгодите от договореността сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром износ “ всред всички консуматори. Няма по какъв начин за едни консуматори да има понижение, а за други – нарастване!

Съгласно договорите за доставка сред индустриалните консуматори и „ Булгаргаз “ ЕАД, индустрията заплаща газа си по препоръчаната, а не по одобрената цена, макар че официално става дума за свободен пазар! Българската промишленост ще заплаща през ноември 119,87 лева./MWh, а не 93,19 лева /MWh. Цената за октомври беше 94,54 лева./MWh. На годишна база това нарастване ще коства на БФИЕК 187 млн. лева „ Намалението “ на цената се оказа „ нарастване “ за промишлеността с 27% по отношение на октомври!

Същевременно производствата в България не престават да заплащат най-високата цена на електрическата енергия в Европа, а енергоинтензивната промишленост я няма на картата на държавното управление. Топлофикационните предприятия получават отбрана от цената на газа и преференции на пазара на електрическа енергия, а на индустриалните предприятия им се сподели да се оправят сами! Продължава кръстосаното субсидиране на потребителите на топлинна сила от страна на бизнеса – в този момент към този момент и посредством цените на природния газ! Веднъж вечно би трябвало да стане ясно, че толерираната от КЕВР политика опонира на главен принцип, заложен в Закона за енергетиката и в европейските наставления, забраняващ кръстосаното субсидиране. Индустриалните предприятия са принудени да заплащат голословно по-висока цена, поради избраните по-ниски цени на природния газ за топлофикациите и за крайните доставчици.

Ситуацията е без казус в ценообразуването на природния газ у нас!

Настояваме за подаването на ново заявление от страна на „ Булгаргаз “ ЕАД, анулация на решението на КЕВР и заслужено разпределение на изгодите от договореността сред „ Газпром износ “ и „ Булгаргаз “.

Ако КЕВР не реагира, настояваме за оставката на ръководителя ѝ, а въпросът ще бъде отправен до способния съд и Европейската комисия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР