От Има такъв народ“ (ИТН) посочиха в декларация от парламентарната

...
От Има такъв народ“ (ИТН) посочиха в декларация от парламентарната
Коментари Харесай

От ИТН скочиха грозно срещу колегите си в НС: 14 пъти ви сигнализирахме за това!

От „ ИТН “ (ИТН) показаха в декларация от парламентарната естрада, че 14 пъти са алармирали ръководещите за това по какъв начин Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ ще изпадне в недостиг поради политиката, която се организира. Декларацията показа депутатът Павела Митова, което е член на Комисията по енергетика от парламентарната група на Има Такъв Народ, съобщи Българска телеграфна агенция.
Нееднократно сме ви предупреждавали за следствията, които ще настъпят посредством изземането на дивиденти от енергийните ни сдружения, в това число и с пристрастеностите на Асен Василев да поправя завършени финансови одити на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в нарушаване на разпореждания от Търговския закон, съобщи Митова, като добави, че съвсем няма персонално свое изявление за енергетиката, в което да не е предизвестила, че България ще се трансформира от чист експортьор в чист вносител на електрическа енергия.
Депутатът напомни, че пет пъти при разискване на разнообразни тематики са предупреждавали, че ще се стигне до повишение на цената на електрическата енергия за битовите консуматори поради либерализацията на пазара, спада на производството на електрическа енергия в страната и невъзможността на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ да издържи на непрестанния напън. Още по време на полемиката по бюджета от Има Такъв Народ са предизвестили какви ще бъдат последствията от прекачване на средствата по механизма SAFE от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ към Министерството на финансите, по гледище на Асен Василев. „ Направих си труда да извадя всички стенограми, тъй като паметта на тази зала е прекомерно краткотрайна. Четиринайсет пъти през тези месеци от Има Такъв Народ сме алармирали, че фондът ще изпадне в недостиг поради политиката, която организира актуалната „ псевдохарвардска мисъл “. Очевидно или не сте чули или, още по-лошо, не сте разбрали нищо “, сподели Митова.
Тя цитира писмо на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ от 28 февруари т.г., постъпило в Министерството на финансите, което по думите ѝ е самобитен вик за помощ. В писмото се споделя, че поради отрицателните трендове в осъществените до декември 2023 година доходи във фонда от квоти за излъчвания парникови газове, фондът е уведомил Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и Министерството на енергетиката (МЕ) за сериозното понижение на действително събираните доходи по отношение на плануваните от регулаторния орган.
Към сегашния миг фондът, макар че не може да доближи плануваните доходи, е длъжен да покрива разноските, които са му планувани в ценовото решение, уточни депутатът. По думите на Павела Митова направеният разбор на средствата във фонда демонстрира, че продължаващата отрицателна наклонност на приходите по отношение на разноските води до значителен дисбаланс, който ще нараства с всеки месец и ще доближи до над 600 млн. лева до края на ценовия интервал.
В писмото си фондът планува два разновидността за справяне с този проблем, сподели Митова. Първият е КЕВР да усили с 20 на 100 цената на електрическата енергия, налагайки 30 лева такса обвързване към обществото, която заплащат всички крайни консуматори, или да бъдат възобновени рефинансираните посредством използване на инструмента SAFE лични доходи на фонда, които в осъществяване на плановете бяха получени в края на 2023 година и преведени към бюджета на Министерството на енергетиката, уточни тя. По думите на Митова по този начин възобновеният финансов буфер ще разреши КЕВР да не покачва цената на електрическата сила на битовите крайни клиенти и на промишлеността и ще подсигурява финансовата непоклатимост на фонда.
За следващ път от Има Такъв Народ сме били прави да ви предизвестяваме, само че очевидно приказваме прекомерно комплицирано, обърна се Митова към сътрудниците си от „ Продължаваме промяната “.
Вчера от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи внесоха план на решение, с което Народното събрание да задължи финансовия министър Асен Василев да покрие недостига във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР