От има-няма двадесет години Дядо Мраз се оттегли в заслужена

...
От има-няма двадесет години Дядо Мраз се оттегли в заслужена
Коментари Харесай

Най-странните коледни и новогодишни обичаи по света

От има-няма двадесет години Дядо Мраз се отдръпна в заслужена пенсия и неговото място беше заето от Дядо Коледа. Голяма част от мъжете на междинна възраст по този начин и не схванаха за какво този леко подпийнал майтапчия, който постоянно се движи в компанията на Снежанка, беше сменен от дядо, който страда от наднормено тегло и се движи единствено в компанията на елени, само че значимото е децата да са удовлетворени.

Замяната на единия дядо с различен в България докара само до спомагателни разноски за родителите, на които в този момент им се постанова да купуват дарове два пъти – един път за Коледа и един път за Нова Година. Празнуването на тези празници в България не се отличава с някаква особена екстравагантност или автентичност. Не по този начин стои ситуацията в някои от останалите страни по света. Ето някои странни коледни традиции:

 Дядо Мраз

Ние най-малко си имаме Дядо Коледа. Горките деца в Италия би трябвало да се задоволят с добродушната бабичка Бефана. Освен това би трябвало да изчакат чак до 6-и януари Богоявление, с цел да получат подаръците. Поверието гласи, че Бефана е била бедна селянка, известна с вкусните гозби, които подготвя. Една вечер на вратата на къщата ѝ почукали тримата влъхви, с цел да я питат за посоката за дребния Иисус.

Бефана не съумяла да ги упъти, само че ги приютила и нахранила, а на сутринта тръгнала с тях да търси бебето Иисус. Добродушната бабичка по този начин и не намерила Божия наследник. Вместо това тя до ден сегашен обикаля къщите и носи на положителните деца бонбони и играчки. Непослушните малчугани получават единствено торбичка с въглища, лук или чесън.

В Испания хората посрещат Нова Година с цялостна уста и наложително в безмълвие. Традицията повелява тъкмо в среднощ да се изядат 12 зърна грозде, по един за всеки от месеците на новата година.

Нова Година–ново розово долни дрехи – към тази традиция се придържат жителите на Аржентина. За коледните и новогодишните празници витрините и щандовете на всички магазини в страната се изпълват с нежно розово долни дрехи във всевъзможни форми и размери. Според традицията неомъжените дами би трябвало да получат за подарък комплект розово долни дрехи.

 Розово Бельо

Аржентинците считат, че подаряването на розови гащи на остарели моми ще им донесе шанс в намирането на идеалния мъж. В наши дни аржентинките, без значение от брачния им статут, носят розово долни дрехи за Коледа и Нова Година. А за какво тъкмо розово - тъй като е композиция от цвета на Дявола (червено) и цвета на Бога(бяло).

В Украйна обичайна декорация за коледното дръвче е паяжината. Според остаряла украинска легенда едно оскъдно семейство си отгледало красива елха за Коледа, само че средствата им не стигнали да купят декорация за дръвчето. Елхата била сложена в центъра на къщата, а няколко дни по-късно паяци почнали да плетат паяжини измежду клонките ѝ. В нощта на Бъдни вечер станало знамение и всички паяжини се трансформирали в злато.

Исландия – пазете се от огромната коледна котка. Традицията повелява за Коледа да се подаряват облекла, по разбираеми аргументи - топли. Исландците имат вяра, че който не получи като подарък дреха безусловно ще бъде изяден от огромната коледна котка, която слиза от планината в нощта преди Коледа.

 Бебе

Децата в Исландия оставят едната си обувка на перваза на прозореца в нощта против 12 декември. Тогава първият Коледен човек - Yule Lad, слиза от планината и носи на положителните деца бонбони и дребни подаръчета. Обувката би трябвало да остане на перваза до Коледа, с цел да може всеки от 13-е Коледни индивиди да остави своите дарове за малчуганите.

В Русия обичайно изяждат киселите краставички като мезе за водката, в Съединени американски щати ги крият в коледните си дръвчета. Традицията да се крие коледна играчка във формата на кисела краставичка датира от началото на 19-и век. Американците имат вяра, че който открие заветната играчка измежду клоните на дървото ще бъде късметлия през новата година.

 Кисели краставички

Защо тъкмо кисела краставичка? Историята споделя за един редника име Джон Лоуър, участник в Гражданската война. Дълги години той лежал в пандиза Камп Смътър, измежду апетит и бедност.

Молбите му трогнали един от надзирателите и той му дал кисела краставичка, която го избавила от гладна гибел. Когато години по-късно се върнал при фамилията си, той решил до скрие краставичка измежду клоните на коледното дърво.

Разчитай на мексиканците за трансфорат Коледа в 9 дневна фиеста. В Мексико са изключително известни коледните фестивали „ Las Posadas ", които се повеждат от 16-и до 24-и декември.

Фестивалът празнува пътуването на Божията майка от Назарет до Витлеем. По време на празненствата се чупи обичайната коледна пинята, която има седем върха, символизиращи седемте смъртни гряха. Пръчката, с която се чупи пинятата, символизира мощта на Бог.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР