От хиляди години хората в нужда, а и не само,

...
От хиляди години хората в нужда, а и не само,
Коментари Харесай

Чудотворните икони на България

От хиляди години хората в потребност, а и освен, се молят за здраве и благополучие пред облиците на светците. На пръв взор това са просто изображения на хора. Има обаче такива които излизат отвън рамките на естественото, такива които в действителност са способни да сътворят чудеса.

Богородица Троеручица Троянски манастир

" Богородица Троеручица " е главната реликва за поклонение в Троянския манастир. Иконата е от вида пътеводителка. Произходът й се свързва с чудото, случило се на св. Йоан Дамаскин през VІІІ век.

Заради дейната му позиция против иконоборческата разкол в Сирия, където живее и проповядва, император Лъв III го санкционирал. Тъй като Йоан не бил римски гражданин, владетелят уредил наказването да бъде изпълнено по предписание на халифа на Дамаск. Санкцията била отрязване на дясната ръка на Йоан.

След молебствия към Богородица ръката му по чудодеен метод още веднъж станала здрава. В памет на това събитие на някои икони се прибавя третата ръка. Тази в Троянския манастир датира от ХVІІІ век и е копие на по-стар пример. Според преданието е донесена в обителта от атонски духовник.

Прочутата Фануилска икона е труднодостъпна за множеството българи, изключително за дамите, защото се съхранява в българския манастир " Свети великомъченик Георги Победоносец " в Атон.

Манастирът води началото си от IX-X век. Според легендата той е учреден от братята Мойсей, Аарон и Йоан Селима от Охрид през 919 година. Когато манастирският храм бил приключен, те не знаели по какъв начин да го кръстят. Затова приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя настойник, оставили я да пренощува в църквата и се отдали на горещи молебствия Господ да им открие името на светеца.

На сутринта монасите забелязали, че върху дъската се е изписал обликът на свети великомъченик Георги Победоносец. Тази икона в този момент се съхранява в основния манастирски храм. В знак на признателност за помощ от светеца вярващи оставят ордени, медали и персонални полезности край нея.

Иконата на свети Мина се намира в старинния храм " Света Петка " и в Обрадовския манастир, който носи името на светеца, край София.

Свети великомъченик Мина Котуански от Египет е умрял за Христовата религия през 296 година През ХІ век на мястото на Обрадовския манастир е имало огромен манастирски комплекс с 40 параклиса, голям брой манастирски здания и духовно учебно заведение, както и метох на Света гора. При прокопаването на коритото на река Владайска са открити основи на здания, а по-късно реката дълго време е носила керемиди, камъни и тухли. През 1927 година селяни се натъкват на остатъци от античния манастир. Скоро по-късно той е възобновен.

Св. Мина се счита и за покровител на самотните дами, вдовици и неомъжени, пазейки тяхната чест. Жените, които желаят да заченат, се молят на Богородица и на Св. Мина. Той закриля и младите фамилии, новия им дом.

Един от най-обичаните светци в църковния календар е Свети Николай Чудотворец, поради многото именници на Никулден и прелестните национални обичаи, които се съблюдават единствено през този ден.

Свети Николай се показал като вълшебник още преживе, когато пътувал с транспортен съд. По време на стихия се отворила дупка на трюма и Свети Николай съумял да я запуши единствено с един шаран. По този метод корабът не потопен, а целият екипаж останал незасегнат.

В дребния храм на столичната ул. " Калоян " се пази иконата на светеца. На 30 януари 1944 година храмът е бомбардиран от американски " летящи замъци ". От него остават единствено няколко стени. Върху една от тях като по знамение остава невредима иконата на Свети Николай.

Преди 30-ина години ръцете на светеца са обковани със сребро.

Чудотворната икона на Майката Божия, наречена „ Златна Ябълка ” датира от 1620 година, зографът е незнаен, само че се допуска, че произходът и е от Атон. Сребърната броня на иконата е от по-късен интервал – 1834 година и от надписа върху нея –„ Анна ке Георгиус ” излиза наяве, че това са признателни донори, благоукрасили иконата.

Много са чудесата осъществени от Божията Майка пред Нейната чудотворна икона през тези епохи. Едно от тях е обвързвано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борис Трети, преспива в храма през 1934г. и оздравява от дълго мъчеща я болест. За признателност царят подарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие, на чудотворната икона, посредством която Майката Божия продължава и в този момент да твори чудеса и да подарява чеда на изгубилите вяра бездетни родители.

Чудотворната икона на Св. Иван Рилски в Рилския манастир. Изцелява заболели, сакати и хора тежки болести.

Скромният аскет от Рила живял през X век, по времето нацар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен гражданин. Заради огромната му религия и нематериалност Бог му дал дарбата да оказва помощ на хората и да прави чудеса. На 18 август 946 година Йоан Рилски напуснал този свят, а 34 година след своето успение св. Йоан се явил на сън на своите възпитаници и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в с. Скрино, близо до Бобошево, в област Средец. Там мощите на светеца били защитавани в продължение на два века.

През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 година, откакто получили позволение от султана, монасите от Рилската света обител върнали мощите на светеца от Търново в учредения от него Рилски манастир.

Необясними неща се случват и в Бачковския манастир, където към този момент се е заформила свого рода паранормална зона на положителното.

В нейния център стои Света Богородица – Елеуса “ (Умиление). Легендата гласи, че плодородното изображение е едно от 20-те в света, на които самата Пресвета Богородица е театралничила. Най-вероятно ликът й е нарисуван от евангелиста св. Лука, изографисал и първообраза на Христос. Реликвата е подарена на манастира от двама грузински монаси – Атанасий и Октамир през 1311 година През 1819 година Богородица с Младенеца е обкована в сребърна броня. Поверието гласи, че първоначално тя била сложена при олтара на манастирската черква. Една нощ обаче иконата сама се преместила до входа. В съня на един от монасите Богородица обяснила, че по този начин ще вижда по-ясно кои гости на храма влизат с чисти сърца.

Богородица Троеручица

За тази икона се твърди, че лекува стомашни и нервни болести. Според остаряло поверие Богородица се явила на духовник иконописец в Атон и му наредила нейната икона да бъде донесена в Търново в манастир, отдаден на Божията майка. Когато монахът дошъл в България, открил, че единственият подобен манастир е в Арбанаси. Разказват, че иконата незабавно посочила своята чудотворна мощ, изцелявайки детето на търговец. При едно от опожаряванията на Арбанаси от турците през Средновековието иконата на Божията майка била заровена на един рид. Сто години по-късно пастирче чуло на това място отдолу под земята рев. Започнало да копае и извадило иконата на Богородица, която от този момент нарекли Плачещата. Всяка година през лятото точно на храмовия празник стотици хора от цялата страна идват тук да възпламенят свещ и да се помолят на Божията майка.

Света Богородица - Всецарица

Тази чудотворна икона датира от ХVII век и се намира до североизточната колона на съборния храм в манастира “Ватопед ”, Света гора (Атон).

Характерно за нея е, че освен оригиналът, само че и копия на иконата лекуват. Пред чудотворния ѝ облик се молят също и за отърваване от вълшебства, зависимости на децата от алкохол и опиати. Първото ѝ проявяване е записано в края на XVI век. Млад вълшебник застанал пред иконата “Света Богородица Пантанаса ” в манастира “Ватопед ”, само че изведнъж лумнала ярка светлина под формата на безоблачен диск, която го блъснала в гърдите и го хвърлила на земята. Това преобърнало неверния му живот. Той се изповядал със сълзи, че е живял надалеч от Бога и станал духовник.

Оттогава до през днешния ден иконата на Всецарица не стопира чудотворните си проявления и не стопира да цери от най-злокобната болест.

Иконата „ Света Богородица Млекопитателница ” съставлява копие на едноименната чудотворна икона, която се пази в представителството на Хилендарския манастир в столицата на Атон – Карея.

Иконата на Божията Майка Млекопитателница е една от най-почитаемите икони на Богородица. Тя е обвързвана с имената на трима светии - преп. Сава Освещенни, св. Сава Сръбски и преп. Гавриил Атонски. Иконата е облик на Богородица, кърмеща младенеца Иисус. На нея хората се молят главно за здраве на децата, само че тя оказва помощ и при ракови болести, сърдечно-съдови, женски заболявания, двигателни проблеми.

Тази икона е доста почитана на Балканите и в Русия. Засега в България са известни единствено четири такива икони, една от които е иконата от с. Пепелина, Русенско. Тя е зографисвана от тревненския зограф Цаню Захариев, който е работил към края на ХІХ век.

В основната черква „ Рождество Богородично “ на Рилския манастир се съхранява иконата „ Света Богородица Осеновица “ (Осеняваща). Около централния облик са ситуирани свети мощи на 32-ма християнски светци, чиито имена са изписани върху железни пластини. В горната й част има надпис „ Одигитрия “ (Пътеводителка).

Древно поверие гласи, че през ХV век иконата е дарена от Каломария, жена на турския султан Мурад Втори и щерка на сръбски жупан, която запазила християнска си религия. Според друго поверие византийският император Мануил Комнин през ХII век, по време на война постоянно носел със себе си една икона на света Богородица. Вярвало се, че светците, чиито мощи са върху иконата, дружно с Божията майка стоят пред Бога и се молят да осени войската със своята благосклонност, като я пази и подари с победа.

Чудотворната икона на Свети Фанурий се намира в Обрадовския манастир " Свети Мина ” край София.

Свети Фанурий останал сирак, откакто негодници умъртвили татко му и измамили майка му. Той избягал от родното място и се заселил в покрайнините на едно полупустинно населено място. Започнал да се труди старателно. Помагал на изтощените пасажери, носел им вода, давал им храна.

Заради положителното му и обилно сърце, Господ го надарил с дарбата да лекува. Фанурий се молел горещо и след това можел сполучливо да прогони всевъзможни заболявания.

Днес Свети Фанурий оказва помощ на хората най-много да намерят подобаващия сътрудник за брак. В Обрадовския манастир към иконата на светеца има оставени безброй блага от хора, разкрили любовта благодарение на светеца. Свети Фанурий разделя несъответствуващите сътрудници, а след това оказва помощ да се срещнат подобаващите.

 

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР