От гражданското обединение Да запазим училището като средище за децата

...
От гражданското обединение Да запазим училището като средище за децата
Коментари Харесай

Кацаров избяга от родителски протест, Денков обеща „максимално присъствено обучение”

От гражданското обединяване " Да запазим учебното заведение като средище за децата " проведоха през днешния ден митинг пред постройката на Министерство на здравеопазването с претенции за гаранции за присъствена образователна година.

Демонстрантите взеха присъединяване в спокойно шествие до постройката на Народното събрание, с цел да се срещнат с министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, който бе на чуване в Комисията по опазване на здравето. Срещата обаче не се състоя, защото министърът напусна постройката през различен излаз, заяви БНР.

Събралите се родители, учители, академични преподаватели и учени приканват за незабавна и взаимна реакция от съответните институции, които да подсигуряват присъственото образование в учебно заведение , както и да набележат ограничения за ограничение на разпространяването на Covid-19 измежду учителите и учениците.

Според тях, децата прекомерно дълго са били затворени, месеци наред пред компютрите в границите на една и половина образователна година. Това е навредило на интелектуалното, физическото, общественото и психическото развиване на учениците.

От обединяването " Да запазим учебното заведение като средище за децата ни " показват, че институциите в другите страни работят за обезпечаване на присъственото образование през новата образователна година. Родителите са уверени, че при стягане на Covid ограниченията учебните заведения би трябвало да бъдат затваряни последни и отваряни първи .

В отворено писмо до министър-председателя, президента, ръководителя на Народно заседание и омбудсмана на България от гражданската самодейност декларират, че в изискванията на пандемия от Covid-19 редовно се подценяват и омаловажават потребностите на децата и се жертват техните ползи.

" Децата не би трябвало да бъдат тези, които да поемат главния удар за намаляване на броя на болните в страната ", сподели министърът на образованието и науката в служебното държавно управление проф. Николай Денков по време на съвещание на парламентарната Комисия по опазване на здравето. " Нашата цел е да осигурим оптимално присъствено образование с най-малък риск за учителите, тъй като без тях образование няма ", добави той. Министър Денков уточни, че измежду родителите е сензитивна тематиката за ограниченията, които се взимат в учебните заведения по отношение на ограниченията в страната.

Друг внимателен миг, съгласно министър Денков, е тестването на децата. Водим диалози за обезпечаване на щадящи проби, увери той . По думите му, обезпечаването на общото количество проби за педагогическия, за непедагогическия личен състав и за учениците изисква основни финансови средства. Има разчетени средства, само че те ще бъдат показани на следващия ден, сподели проф. Денков.

На учебните заведения се дава независимост на локално равнище да взимат решения, само че в избрани граници, добави министърът. По думите му, в този момент се интегрират осведомителните системи на МОН и на Министерство на здравеопазването, с цел да има непрекъсната информация за болни и контактни във всяко учебно заведение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР